ένα σχολείο σύγχρονο και ανθρώπινο
Σεπ 11 2018

Η Γνώση εξασφαλίζει την Επιτυχία 

Το έμπειρο διδακτικό προσωπικό και οι αυξημένες ώρες μεθοδικής και ουσιαστικής διδασκαλίας των βασικών μαθημάτων αναπτύσσουν τον τρόπο σκέψης και μάθησης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν και εμπεδώνουν τις γνώσεις που απαιτούνται, όχι μόνο για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την μελλοντική ακαδημαϊκή τους πορεία κι επιτυχία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας σε ποσοστό 70% εισάγονται σε σχολές της Θεσσαλονίκης, πρώτης επιλογής τους, σημειώνοντας άριστες βαθμολογίες και οι απόφοιτοί μας συνεχίζουν να διακρίνονται σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

 

 

Η Γνώση αναδεικνύεται με διακρίσεις σε διαγωνισμούς 

Κάθε χρόνο η Ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης κατακτά τις πρώτες θέσεις στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πειραμάτων (EUSO), αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της θεωρητικής αλλά και εφαρμοσμένης γνώσης, που παρέχει το Σχολείο μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με αυτοπεποίθηση και όρεξη για μάθηση, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, συνεργάζονται και παρουσιάζονται δημόσια, αποκτώντας έτσι όχι μόνο μαθησιακές, αλλά και κοινωνικές δεξιότητες.

 

 

Η Σκέψη ασκείται στην Τέχνη της Διαλεκτικής 

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώνονται για θέματα κοινωνικά και μαθαίνουν πως οι θέσεις τους αποκτούν δύναμη, όταν διαλέγονται με τις αντίθετες γνώμες και οδηγούνται σε μια δημιουργική σύνθεση. Μέσα από ουσιαστικές δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από την τεκμηρίωση κι την αντιπαράθεση των απόψεων, την υπεράσπιση των θέσεων με πειθώ και δυναμισμό γίνονται πολίτες και του κόσμου, ενώ αποδεικνύουν έμπρακτα την υψηλή γλωσσομάθειά τους που τους ανοίγει πόρτες σε όλο τον κόσμο.

Οι συμμετοχές και οι διακρίσεις στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας του ΥΠΠΕΘ και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (EYP), του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Euroscola και παράλληλα η σταθερή εξαιρετική παρουσία μεγάλου αριθμού μαθητών μας στα Μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών (MUN), που διεξάγονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποδεικνύουν τη διαλεκτική ωριμότητα των μαθητών μας και δικαιώνουν την προσπάθεια του σχολείου.

 

Η Τέχνη κι ο Πολιτισμός διευρύνουν τους δημιουργικούς ορίζοντες 

Ποια είναι η σχέση των μαθητών με την τέχνη; Στο σχολείο μας επιχειρούμε τη διαρκή βιωματική επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό: οι μαθητές και οι μαθήτριες αποδεικνύονται ευαίσθητοι δέκτες και εμπνευσμένοι δημιουργοί έργων λογοτεχνικών, μουσικών, εικαστικών. Οι διακρίσεις τους στους Αγώνες Λόγου και Τέχνης επιβεβαιώνουν αυτή την σχέση. Ταυτόχρονα αναζητούν και δημιουργούν με αφορμή τα Παναρσακειακά Συνέδρια, όπου απαιτητικά θέματα γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Οι φωνές των νέων ενώνονται στη Διασχολική Συνάντηση των Χορωδιών και Μουσικών Σχημάτων που οργανώνεται κάθε χρόνο στο σχολείο μας, το οποίο προβάλλεται φιλόξενο και ανοιχτό στη νεανική δημιουργικότητα. Οι φωνές των μαθητών μας ταξιδεύουν και πέρα από τις δικές μας αίθουσες, καθώς η Χορωδία και το Μουσικό Σχήμα του Αρσακείου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε εκδηλώσεις κι εκδηλώσεις εκπλήσσοντας με το πάθος και τον επαγγελματισμό τους.

 

Η κοινωνική ευαισθησία ενδυναμώνει το ανθρώπινο μας πρόσωπο 

Εξοπλισμένοι με γνώσεις και δεξιότητες οι μαθητές του Λυκείου βρίσκονται στο κατώφλι ενός κόσμου ρευστού, ανταγωνιστικού και σκληρού: η καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησής τους, η άσκησή τους σε πράξεις κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού είναι εγγύηση για την ευημερία του κόσμου, στον οποίο θα ζήσουν και θα αναζητήσουν την επιτυχία και την ευτυχία. Στο σχολείο μαθαίνουν να νοιάζονται και να προσφέρουν, διοργανώνουν με κέφι το χριστουγεννιάτικο παζάρι και συγκεντρώνουν σχολικά είδη για τα παιδιά που στερούνται τα δικά τους προνόμια. Ακόμα απλές καθημερινές πράξεις φροντίδας για το περιβάλλον, αλλά και περιβαλλοντικά προγράμματα, παγιώνουν την οικολογική τους συνείδηση. Ενημερωτικές εκδηλώσεις, βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις, σε συνεργασία με οργανισμούς και θεσμούς, αλλά και ταινίες ή βιβλία, εμβαθύνουν την κοινωνική τους συνείδηση. Η ευαισθητοποίηση και η προσφορά σε ομάδες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη την υποστήριξή μας αναπτύσσουν τη διάθεση της ανιδιοτελούς αλληλεγγύης.

Δείτε το τρίπτυχο εδώ