Η συγγραφέας Ελένη Δικαίου στο σχολείο μας
Απρ 2 2024

Στο πλαίσιο τής Φιλαναγνωσίας  οι μαθητές όλων των τάξεων τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κ. Ελένη Δικαίου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές των Α’  και Β’ τάξεων διάβασαν και επεξεργάστηκαν το βιβλίο τής Ελένης Δικαίου «Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς».  Τα παιδιά προβληματίστηκαν, διατύπωσαν ερωτήσεις, είπαν τις εντυπώσεις τους και έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες για τα νοήματα τού βιβλίου. Στη συνέχεια, συζήτησαν με τη συγγραφέα για τη δύναμη της φιλίας και της συντροφικότητας, για την αποδοχή του διαφορετικού, αλλά και για τη σοφή ισορροπία της φύσης και της χάρισαν τις εικαστικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν με την βοήθεια των καθηγητών των Εικαστικών.

Η Ελένη Δικαίου με το βιβλίο της «Ο πόλεμος στην Τροία» στάθηκε αρωγός των μαθητών της Γ’ τάξης, στην εκμάθηση της ενότητας «Ο Τρωικός πόλεμος», στο μάθημα τής Ιστορίας. Με τον γλαφυρό της τρόπο, τις ιστορικές λεπτομέρειες της αφήγησής της αλλά και με την ζωντανή ‘παραμυθένια’ εικονογράφηση τής ιστορίας ξεδιπλώθηκε ο μύθος της πανέμορφης βασίλισσας της Σπάρτης, Ελένης, που την έκλεψε ο Πάρης, βασιλόπουλο της Τροίας, αποτελώντας αφορμή για τη μεγαλύτερη εκστρατεία των Αχαιών έναντι των Τρώων. Η συγγραφέας συνομίλησε με τα παιδιά, μοιράστηκε τα μυστικά της γραφής, μίλησε για τον συναρπαστικό κόσμο της «Ιλιάδας» του Ομήρου, αλλά και των μύθων που διέπουν τον Τρωικό πόλεμο, καθιστώντας τον την πλέον εντυπωσιακή μυθολογική ιστορία.

 

Το βιβλίο «Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα» διάβασαν και επεξεργάστηκαν οι μαθητές τής Δ’ τάξης με αφορμή το μάθημα της  Ιστορίας. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά και έγραψαν ποιήματα και κείμενα δικά τους που εμπνεύστηκαν από το βιβλίο. Στη συνέχεια, έθεσαν ερωτήσεις στη συγγραφέα.

 

Οι μαθητές τής Ε’ τάξης, στο πλαίσιο τού Εργαστηρίου Δεξιοτήτων “Φροντίζω το περιβάλλον” και συγκεκριμένα της υποθεματικής “ Φυσικές Καταστροφές- Πολιτική Προστασία”, επεξεργάστηκαν το βιβλίο “Η κοιλάδα με τις πεταλούδες”.  Με αφορμή την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που εξελίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι μαθητές ασχολήθηκαν με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειες που φέρουν,  συνεργάστηκαν σε ομάδες  και ετοίμασαν ένα βίντεο στο οποίο εξέφραζαν τις προσωπικές τους απόψεις για το τι θα προστάτευαν σε μια μελλοντική καταστροφή, τι θα άφηναν πίσω, αλλά και πώς μπορούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε ένα δυστοπικό μέλλον. Κατά τη συζήτηση με τη συγγραφέα, οι μαθητές αντάλλαξαν ιδέες, συναισθήματα και σκέψεις για το μέλλον, την κλιματική αλλαγή και τρόπους προστασίας από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Στη συνέχεια, της παρουσίασαν το βίντεο που ετοίμασαν για το βιβλίο καθώς και δύο εικαστικές δημιουργίες που φιλοτέχνησαν με τη βοήθεια των καθηγητών των Εικαστικών. 

Τέλος, οι μαθητές της Στ’ τάξης διάβασαν και επεξεργάστηκαν το βιβλίο” Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα”.