Η Γ’ τάξη στέλνει μήνυμα: “Τα ζώα έχουν δικαιώματα – Animals have rights”
Νοέ 5 2023

Στο πλαίσιο τού μαθήματος τής “Μελέτης Περιβάλλοντος” οι μαθητές και οι μαθήτριες τής Γ’ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού  Θεσσαλονίκης διαπραγματεύτηκαν ποικίλα θέματα σχετικά με τους μικρούς μας φίλους. Συζήτησαν για τα κατοικίδια ζώα, τα ζώα τής άγριας ζωής και τα ζώα τής φάρμας. Μίλησαν με τις δασκάλες τους για το πώς πρέπει ο άνθρωπος να τα φροντίζει και να τους φέρεται, ενώ μέσα από τον διάλογό τους με τις εκπαιδεύτριες τού φιλοζωικού σωματείου «Η Αγάπη» έμαθαν για τα ζώα θεραπείας και τα οφέλη της συντροφιάς τους.  

Στη συνέχεια, επεξεργάστηκαν μέσα στις τάξεις τους το βιβλίο «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» του Χόρχε Μπουκάι και συζήτησαν το ζήτημα τής εκμετάλλευσης που υφίστανται πολλά άγρια ζώα από τον άνθρωπο σε διάφορα μέρη τού κόσμου. Οι ποικίλες γνώσεις των παιδιών έφεραν στο προσκήνιο τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα τσίρκα και στους ζωολογικούς κήπους και τη συχνά βίαιη συμπεριφορά των εκπαιδευτών τους με σκοπό τη διασκέδαση και το κέρδος.  

Η ενότητα αυτή έκλεισε με μία εικαστική δράση. Οι μικροί μας μαθητές/τριες αποφάσισαν να εκφράσουν τα συναισθήματα ευαισθητοποίησής τους γύρω από τα δικαιώματα των ζώων με τη δημιουργία αφισών ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, εντάσσοντάς τες στο eTwinning έργο που συμμετέχουν τη φετινή σχολική χρονιά σε συνεργασία με 25 ευρωπαϊκά σχολεία με τίτλο «All 4 Dogs, Dogs 4 All». Τα παιδιά σχημάτισαν ομάδες και συνεργάστηκαν για να γράψουν συνθήματα στα Αγγλικά και να κοινοποιήσουν στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα και τα συνεργαζόμενα σχολεία εικόνες κατά της κακοποίησης των ζώων στο τσίρκο και στους ζωολογικούς κήπους, όπου οι συνθήκες είναι εις βάρους τους. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό!