Ίδρυση έργου «Beyond stereotypes: Empowering children through fairytales»
Νοέ 8 2023

Οι μαθητές της E’ τάξης του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2023 – 2024) στο πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων, e-Τwinning, με ένα νέο έργο που φέρνει τον τίτλο «Beyond stereotypes: Empowering children through fairytales». Στo ευρωπαϊκό πρόγραμμα αυτό το σχολείο μας είναι ιδρυτής έργου και συντονιστής μαζί με Δημοτικό Σχολείο τής Πολωνίας.  Συμμετέχουν επίσης άλλοι 18 εκπαιδευτικοί από 7 συνολικά χώρες  (Ελλάδα, Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία). Στο έργο αυτό που ίδρυσε και συντονίζει η καθηγήτρια αγγλικών κ.Έλσα Πλακίδα, συμμετέχει ως εταίρος και η κ. Κατερίνα Κυριακίδου.

Οι μαθητές ξεκίνησαν ήδη τις δραστηριότητες του προγράμματος δημιουργώντας μία πολύγλωσση απόδοση ενός γνωστού παραμυθιού με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Στη συνέχεια παρουσίασαν τον εαυτό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή padlet και γνώρισαν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες διαβάζοντας το δικό τους προφίλ.

Τον Οκτώβριο όλοι οι μαθητές κατέθεσαν τη δική τους πρόταση για το λογότυπο (logo) του προγράμματος και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου τα σχολεία προχώρησαν σε ψηφοφορία για το λογότυπο εκείνο που προτιμούν οι περισσότεροι.

Το πρόγραμμα αυτό ιδρύθηκε στο πλαίσιο της επιχειρηματικής εκπαίδευσης και της καλλιέργειας των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (συμπερίληψη, κριτική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα, ανάληψη πρωτοβουλίας, πληροφορικός εγγραμματισμός) και έχει ως βασικό του στόχο τη γνωριμία, τη φιλαναγνωσία και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών των παραπάνω εταιρικών σχολείων. Επιπλέον μέσα από προγράμματα που καλλιεργούν την διαπολιτισμική κατανόηση και την απαλλαγή από στερεότυπα και αρνητικές προκαταλήψεις εξασφαλίζονται οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν στο μαθητή να αναπτύξει την προσωπικότητα του με ισχυρή αυτοαντίληψη, συναισθηματική σταθερότητα, κριτική και διαλεκτική σκέψη και αυτοπεποίθηση.

Στο eΤwinning έργο συμμετέχουν με διάφορες δραστηριότητες και οι υπόλοιπες καθηγήτριες Αγγλικών της Ε’ τάξης, κ. Δέσποινα Βαρδάκη, κ. Πόπη Γεροντίδου,  και η κ. Χριστίνα Σίσκου.