Ημέρα Σταδιοδρομίας και Μεντόρων
Φεβ 7 2018

Στιγμιότυπα και εντυπώσεις από την «Ημέρα Σταδιοδρομίας και Μεντόρων» στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 η «Ημέρα Σταδιοδρομίας και Μεντόρων» στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη χρονιά η «Ημέρα Μεντόρων», που υλοποιεί η Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου με τη συνεργασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οποία σταθερά συμμετέχει τα τελευταία χρόνια το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, συνδυάστηκε με την «Ημέρα Σταδιοδρομίας» στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και η συνδιοργάνωση αυτή διεύρυνε τα όρια της εκδήλωσης και της έδωσε πρόσθετο κύρος.

Η ημερίδα, την οποία προλόγισε ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νευροκοπλής και παρακολούθησαν οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, ξεκίνησε με ομιλία της κ. Κατερίνας Παπακώτα, Ψυχολόγου και Συμβούλου Σταδιοδρομίας του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου και θέμα: «Σπουδές και επαγγελματική προοπτική στην Ελλάδα της κρίσης, στο σύνθετο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης». Η κ. Παπακώτα μίλησε στα παιδιά για τις νέες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που ανοίγονται σήμερα και εστίασε στις δεξιότητες που απαιτούνται για την εύρεση εργασίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε όρους όπως κινητικότητα, συνεργατικότητα, ευελιξία, συναισθηματική νοημοσύνη και διαχείριση καταστάσεων, που αποτελούν απαραίτητα προσόντα για την επαγγελματική σταδιοδρομία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν Εργαστήρια σε δύο κύκλους. Οι μαθητές, με βάση τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και επιλογές, χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν εισηγήσεις από γονείς μαθητών και αποφοίτους του Σχολείου μας, όλοι τους καταξιωμένοι επιστήμονες και διακεκριμένοι επαγγελματίες στον κλάδο τους. Οι ομιλητές-εισηγητές των Εργαστηρίων ανά κύκλο ήταν οι εξής:

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ
Β΄ ΚΥΚΛΟΣ
ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Κυριάκη Μαριλένα
Δικηγόρος
ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τσούρλος Παναγιώτης
Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ
ΙΑΤΡΙΚΗ
Οδυσσέως Χαράλαμπος
Ιατρός Χειρουργός
ΙΑΤΡΙΚΗ
Παυλίδης Λεωνίδας
Πλαστικός Χειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Μουσμουλίδης Δημήτριος Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος της εταιρείας Αρχιτεκτονικών Εφαρμογών Ιnterform
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Κολτσάκης Γρηγόριος
Μηχανολόγος Μηχανικός, Διδάσκων ΑΠΘ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Στεφανίδου Αιμιλίζα
Ψυχολόγος, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του προπτυχιακού προγράμματος Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Κούδα Σοφία
Ψυχολόγος με ειδικότητα  στην Ειδική Αγωγή, στέλεχος ΚΕΔΔΥ της ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Καπλανίδου Νάντια
Διευθύντρια του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης  & Συμβουλευτικής ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, Business Coach & Mentor επιχειρηματιών, επαγγελματιών και στελεχών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Βλάχβεη Ασπασία
Καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΜARKETING
Παπαγεωργίου Αντώνιος
Key Account Manager  North  Greece, Marketing  & Sales (Bayer Hellas)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ – ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ
Κάνουρας Αντώνιος
ιδρυτής της εταιρίας Robotixlab για την εκπαίδευση μέσω Ρομποτικής, δημιουργικών ηλεκτρονικών και κατασκευών
ΤΕΧΝΗ
Λαδόπουλος Ιορδάνης
Χοροδιδάσκαλος
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μαθάς Γεώργιος
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ

Οι ομιλητές-εισηγητές μίλησαν στα παιδιά για τις σπουδές και την επαγγελματική τους πορεία, για τις προοπτικές και διεξόδους που προσφέρει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος, απάντησαν σε ερωτήσεις τους και προσπάθησαν να λύσουν τις απορίες τους, κατευνάζοντας τις αγωνίες τους και δίνοντάς τους εφόδια για να οικοδομήσουν για το δικό τους μέλλον.

Η «Ημέρα Σταδιοδρομίας» ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για τους μαθητές του Σχολείου μας, καθώς τους έφερε σε επαφή με τον κόσμο της ευρύτερης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κοινότητας στην οποία σύντομα θα ανήκουν. Οι ομιλίες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές κι έδωσαν πολλές πληροφορίες στους μαθητές για τις σπουδές και τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Η εκδήλωση έγινε τόπος συνάντησης κι ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και ερωτημάτων ανάμεσα σε όλα τα μέλη της μεγάλης αρσακειακής οικογένειας: των μαθητών, των αποφοίτων και των γονέων. Επιβεβαιώθηκε έτσι η συνέχεια και η ενότητα που χαρακτηρίζει αυτή την οικογένεια μέσα στην πολλαπλότητά της.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Σχολείου με την Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Αναστασία Πιλωνά και την υποστήριξη της Υποδιευθύντριας του Γυμνασίου κ. Μαρίας Φωτίου και των καθηγητριών κ. Ιφιγένειας Αναγνώστου και κ. Χαράς Τασιούλα.