Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Φεβ 4 2019

Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί.
(Γιώργος Σεφέρης)

Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα έθνη ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος για να τιμηθεί η μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ανάμεσά τους και 77.000 Έλληνες Εβραίοι…

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα και το μεγαλύτερο ομαδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η θλιβερή μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία ως προς τη σύλληψη της ιδέας, την προμελέτη, τη μέθοδο, την εκτέλεση.

Η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος- ιδιαίτερα στις νέες γενιές- είναι χρέος όλων μας για να μη συμβούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ παρεμφερή αποτρόπαια εγκλήματα με την ανοχή και την αδιαφορία της κοινωνίας.

“Διδάσκοντας” το Ολοκαύτωμα στο σχολείο μας, διοργανώσαμε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου τιμητική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας αρχικά προβλήθηκε η ταινία «Ένα βιβλιοπωλείο σε έξι ενότητες- Η ιστορία του Σόλων και της Ρενέ Μόλχο» και διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Πρίμο Λέβι, Αν αυτό είναι ο άνθρωπος. Στη συνέχεια, ο κ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, μίλησε για το Ολοκαύτωμα  και κατέθεσε τα τραυματικά βιώματα του πατέρα του, που παρέμεινε έγκλειστος στο στρατόπεδο του Άουσβιτς- Μπιρκενάου και επέζησε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, άλλωστε, που παρακολούθησαν την εκδήλωση είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι, καθώς οι μαθητές των τμημάτων Α΄1 και Β1 συμμετέχουν, με την καθοδήγηση των φιλολόγων τους, Ιφιγένειας Αναγνώστου και  Σοφίας Χαριτίδου, στο πρόγραμμα Crocus που διοργανώνει ο Εκπαιδευτικός οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία και πραγματοποιεί  στην Ελλάδα το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας του Εβραϊκού Μουσείου. Επιπλέον, δυο ομάδες μαθητριών λαμβάνουν μέρος στον φετινό διαγωνισμό βίντεο σχετικά με τα βιώματα των συμπολιτών μας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στόχος των εκπαιδευτικών αυτών δράσεων είναι η διαμόρφωση μιας νέας γενιάς που δεν θα αγνοεί ούτε θα αδιαφορήσει ποτέ απέναντι σε ανάλογα απάνθρωπα φαινόμενα.΄

Τι είπαν οι μαθητές…

Η εκδήλωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Ο κ. Χάγουελ μας έκανε να αντιληφθούμε το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε την περίοδο της κατοχής σε βάρος των Ελλήνων Εβραίων. Μας μετέφερε νοητά στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και συναισθανθήκαμε πως όλα να πάσα στιγμή ανατρέπονται..
Σ. Αντωνιάδου, Μ. Βογιατζόγλου, Α. Ζάχου

Η  παρουσίαση μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μάθαμε για την οικογένεια του κ. Χάγουελ και για όσους εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς. Διαπιστώσαμε τις ολέθριες συνέπειες του ρατσισμού απέναντι σε ομάδες, όπως αυτή των Εβραίων.
Σ. Ιωαννίδης, Κ. Θάνογλου, Γ. Αντωνιάδης,  Κ. Γαλής

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Χάγουελ που μας βοήθησε να καταλάβουμε τα γεγονότα της δύσκολης περιόδου της κατοχής και ενδυνάμωσε την απαξιωτική στάση μας απέναντι σε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα, όπως αυτό της εξόντωσης ατόμων με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς..
Ν. Δίπλα, Ν. Δούρου, Δ. Καμάρη, Α. Κάππα

Μέσα από την εκδήλωση αυτή διδαχθήκαμε για το Ολοκαύτωμα, το μέγεθος και την ταχύτητα της εξόντωσης εκατομμυρίων αθώων ανθρώπων.
Α. Βεκόπουλος, Κ. Καραθάνος, Α. Γιαννιώτης, Μ. Κοσμίδης

Στην παρουσίαση του κ. Χάγουελ, μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι αναφερόταν κάθε φορά στους Εβραίους ως Έλληνες. Ήταν μία ευκαιρία για εμάς να μάθουμε για την ιστορία των Εβραίων Ελλήνων, που αποτέλεσαν κάποτε σημαντικό μέρος του πληθυσμού της πόλης μας.
Ι. Κοσμίδου, Α. Κασακόγια, Θ. Θεοδωσά, Ε. Κουμπαρίδου

Η παρουσίαση του Κ. Πωλ Χάγουελ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς μας αφηγήθηκε την ιστορία του πατέρα του, ο οποίος έζησε μέσα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μέσα από τη δική του αφήγηση, ζωντάνεψαν στα μάτια μας όλες εκείνες οι σκληρές εικόνες που έζησαν οι Εβραίοι και μπορέσαμε να συναισθανθούμε τον φόβο και την αγωνία τους.
Ε. Ηλιάδου, Μ. Ελεκίδης, Γ. Ακριτοπούλου, Φ. Κομνηνός

Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθούμε στο σχολείο μας έναν τόσο σπουδαίο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Η παρουσίαση ήταν εξαιρετική και η ταινία που παρακολουθήσαμε πολύ ρεαλιστική. Μας βοήθησε να καταλάβουμε τι πραγματικά συνέβη με το δράμα των Ελλήνων Εβραίων.
Κ. Αλμπάνη, Β. Κολτσάκη, Θ. Δακουράς, Γ. Βελητσκάκης