Πρόγραμμα Crocus – Η μνήμη του ολοκαυτώματος
Νοέ 8 2018

Οι κρόκοι διπλασιάστηκαν…

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει φέτος για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα Crocus.  Ο κρόκος ανθεί στα  τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φλεβάρη, κοντά στην παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Όταν τα λουλούδια ανθίζουν, οι μνήμες του Ολοκαυτώματος αναβιώνουν.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που οργανώνει ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία και για την Ελλάδα πραγματοποιεί το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας. Παρέχονται στα σχολεία βολβοί κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν το φθινόπωρο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών, που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Τα κίτρινα άνθη φέρνουν στη μνήμη το κίτρινο άστρο του Δαβίδ, το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους  να φοράνε.

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει φέτος με δύο τμήματα, το Α1 και το Β1. Οι βολβοί των κρόκων έφτασαν στο σχολείο και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου οι μαθητές των δύο τμημάτων, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Σοφία Χαριτίδου και Ιφιγένεια Αναγνώστου, τους φύτεψαν, σχηματίζοντας συμβολικά το άστρο του Δαβίδ, γύρω από μια ελιά, σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών. Επίσης, στα δύο τμήματα έγινε ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα  Crocus και τους στόχους του, αλλά και το χρονικό των διώξεων και της εξόντωσης  των Εβραίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, όπως προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ και ίσως και διά ζώσης συνάντηση με επιζώντες του Ολοκαυτώματος (ή απογόνους τους), που θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στους μαθητές, με στόχο να τους ευαισθητοποιήσουν, αλλά και να τους κάνουν «πρεσβευτές» του μηνύματος κατά του ρατσισμού και της διαφορετικότητας και στους συμμαθητές τους.