Ήρωας του Μήνα Δεκεμβρίου: Αυξέντιος Καλαγκός, ο καρδιοχειρουργός που χάρισε 13.000 παιδικά χαμόγελα!
Δεκ 28 2018

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου το Σχολείο μας συγκεντρώθηκε στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων για να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις-προτάσεις των τμημάτων της Α΄ και Β΄ τάξης και να επιλέξει κατόπιν τον Ήρωά του για τον μήνα Δεκέμβριο.

Το Α1 παρουσίασε τρεις Αφροαμερικανίδες επιστήμονες (Κάθριν Τζ. Τζόνσον, Ντόροθι Βον και Μέρυ Τζάκσον), που συνέβαλαν μέσω των Μαθηματικών στην επιτυχία των διαστημικών αποστολών της NASA κατά τη δεκαετία του ’60. Μετείχαν στην επιστημονική ομάδα του Προγράμματος Μέρκιουρι (Ερμής), του πρώτου επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, και είχαν σημαντικό ρόλο στην αποστολή του Τζων Γκλεν, του πρώτου αμερικάνου αστροναύτη που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη το 1962. Υπολόγισαν τις πτητικές διαδρομές της αποστολής Απόλλων 11 που οδήγησαν στην προσσελήνωση το 1969. Ταυτόχρονα, αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών και τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών στη Βιρτζίνια, όπου ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός. Για την παρουσίαση επιλέξτε ΕΔΩ.

Ο Νηλ Άρμστρονγκ (1930-2012), ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, ήταν η πρόταση του Α2. Το 1966, σε ηλικία 36 ετών, ήταν πιλότος της αποστολής Τζέμινι 8 κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτης της αποστολής Απόλλων 11, τον έφερε στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969. Ιστορική είναι η φράση του για την αποβίβασή του στη Σελήνη: «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα.». Το 1971 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2006. Για την παρουσίαση επιλέξτε ΕΔΩ.

Το Α3 πρότεινε τον Μισέλ Λ’ Επέε (Michel L’ Epee) πού έζησε στην Γαλλία του 18ου αιώνα (1712-1789). Πρεσβύτερος ο ίδιος, καταγόμενος από αριστοκρατική οικογένεια, αφιέρωσε από νωρίς τη ζωή του στην υπηρεσία των κωφών. Επινόησε τη νοηματική γλώσσα και δημιούργησε (1760) το πρώτο παγκοσμίως ίδρυμα προστασίας κωφών, αποσκοπώντας πρωτίστως στη θρησκευτική τους εκπαίδευση. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό του, η Εθνική Συνέλευση της Γαλλίας τον αναγνώρισε ως «Ευεργέτη της Ανθρωπότητας». Για την παρουσίαση επιλέξτε ΕΔΩ.

Ο Ερίκ Αμπιντάλ (γεννημένος το 1979), διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής, ήταν η επιλογή του Β1. Άρχισε την καριέρα του στη Λυών, αλλά τις μεγαλύτερες επιτυχίες του (δύο Τσάμπιονς Ληγκ το 2009 και το 2011) τις γνώρισε με την ομάδα της Μπαρτσελόνα. Τελείωσε την καριέρα του το 2014 στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Ο Αμπιντάλ παρουσίασε καρκίνο του ήπατος το 2011. Χειρουργήθηκε, αλλά έναν χρόνο αργότερα ξαναπαρουσίασε τον όγκο και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος. Παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν σταμάτησε να προπονείται. Όταν θεραπεύτηκε, ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, βοηθώντας παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές νόσους. Για την παρουσίαση επιλέξτε ΕΔΩ.

Η επιλογή του Β2 έπεισε τους περισσότερους (κοντά στους 80) μαθητές και αναδείχθηκε «Ήρωας του Μήνα» για τον Δεκέμβριο. Ήταν ο, κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή, Αυξέντιος Καλαγκός, καρδιοχειρουργός παίδων και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που οργώνει τον κόσμο προσφέροντας αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες και εγχειρίζοντας χιλιάδες παιδιά με σοβαρά καρδιακά νοσήματα. Τα τελευταία 14 χρόνια έχει σώσει περισσότερες από δεκατρείς χιλιάδες (13.000) παιδιά σε όλο τον κόσμο με όπλο την πίστη του στον Θεό και την ακάματη εργατικότητά του. Μόνη του αμοιβή το χαμόγελο των παιδιών! Για την παρουσίαση επιλέξτε ΕΔΩ.

Ένας ακόμη γιατρός προτάθηκε από το Β3. Ο Γιάννης Παχάκης, κρητικός γυναικολόγος μαιευτήρας, με πολύχρονη σταδιοδρομία, κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής ένιωσε πόνο στο στήθος και αμέσως κατάλαβε πως παθαίνει έμφραγμα. Συνέχισε όμως και ολοκλήρωσε με θαυμαστή ψυχραιμία την εγχείρηση. Μετά μετέβη στο καρδιολογικό τμήμα, όπου διαγνώστηκε το έμφραγμα και υπεβλήθη σε επέμβαση με μπαλονάκι. Νοσηλεύτηκε για οκτώ μέρες στην εντατική. Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δοθεί δημοσιότητα σ’ αυτό το θέμα… Προτεραιότητα έχει ο ασθενής. Αυτό έπρεπε να κάνω και αυτό έκανα.» Για την παρουσίαση επιλέξτε ΕΔΩ.