Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα
Μαζί με τις ευχές για καλό καλοκαίρι ένα μεγάλο μπράβο θα συνοδεύει την ομάδα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, η οποία με το όνομα Hartakeio team συμμετείχε στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Hack the map που διοργάνωσε η Ωνάσειος βιβλιοθήκη με θέμα την αποκωδικοποίηση των συμβόλων στη χάρτα του Ρήγα Φεραίου [Πληροφορίες για τον διαγωνισμό και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό εδώ]. Η ομάδα που αποτελούνταν από την Αγάπη Βλάχου, τον Νικόλα Γεωργάκη, τον Πάνο Διαμαντή, τον Παναγιώτη Ζαγορίδη, την Ξένια Νικολάου, την Μαρία Πεχλιβανίδου, την Μαρία Ελένη Σαρρή, την Στέλλα Τουλγαρίδου και την Στέλλα Τσαβλή, μαθητές και μαθήτριες της Β΄τάξης, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Αντωνία Βουλγαράκη, κατάφερε να ολοκληρώσει και να παραδώσει εμπρόθεσμα το έργο της που είχε τον τίτλο Γρέγος και έτσι συμμετείχε στην κατηγορία του τρισδιάστατου ψηφιακού παιχνιδιού. Η συμμετοχή του σχολείου ήταν ανάμεσα στις 7, οι οποίες επί συνόλου 15 υποψηφιοτήτων πέρασαν στον δεύτερο και τελικό γύρο. [Τα αποτελέσματα εδώ]
Σε μία χρονιά γεμάτη όσο καμία άλλη από προκλήσεις συνεχείς και πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας covid 19 οι μαθητές/τριες και το σχολείο βίωσαν μία κατάσταση αρκετά δύσκολη και με πολλά εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο δεν αποθαρρυνθήκαμε. Θεωρήσαμε ότι το να προσεγγίσουμε το ιστορικό παρελθόν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και να το αποκρυπτογραφήσουμε ήταν μία πρόκληση, στην οποία δεν γινόταν να μην απαντήσουμε. Και απεδείχθη ότι η απόφαση ήταν σωστή.
Χάρη σε αυτό το τόλμημα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ξεδίπλωσαν την δημιουργικότητά τους, ασχολήθηκαν με ένα θέμα που απαιτούσε διεπιστημονική προσέγγιση, γνώρισαν νέα πράγματα, δοκιμάστηκαν σε καταστάσεις που απαιτούσαν εξαιρετική εγρήγορση και συνεργάστηκαν προκειμένου να φτάσουν στο τέλος του εγχειρήματος. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι στην ιστορία, στον αγώνα για την Ελευθερία, στην ψηφιακή πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο που τιμήσαμε την επέτειο των διακοσίων χρονών από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, αλλά και που καταλάβαμε πώς οι μεγάλες αξίες ξεπερνούν το χρόνο, καταργούν τα όρια και ταξιδεύουν στο μυαλό και στην καρδιά των ανθρώπων.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριές μας που τόλμησαν να δοκιμάσουν και να δοκιμαστούν στο εγχείρημα αυτό. Για το σχολείο η ομάδα αυτή ανοίγει το δρόμο για νέα παρόμοια εγχειρήματα.
Ακολουθεί η άποψη-εμπειρία του μαθητή Παναγιώτη Ζαγορίδη..
“Καλώς ή κακώς ο τρόπος με τον οποίο διεξήγαγαν όλες οι ομάδες την εργασία ήταν τόσο περίεργος όσο και πρωτόγνωρος. Η ομάδα μου μέσω ηλεκτρονικών συναντήσεων συνεργαστήκαμε με υπομονή και επιμονή και ολοκληρώσαμε επιτυχώς μια εργασία που προετοιμάστηκε με πολλή χαρά και μεράκι. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερη και αξέχαστη εμπειρία που με βοήθησε να μάθω καινούργια πράγματα τόσο στο πεδίο της ιστορίας όσο και της πληροφορικής.”