Μια βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους
Ιούλ 16 2021

 Ξεναγοί εξ αποστάσεως: γνωρίζω την πόλη μου στους Γάλλους μαθητές

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Ξεναγοί εξ αποστάσεως: γνωρίζω την πόλη μου στους Γάλλους μαθητές» και του ευρωπαϊκού προγράμματος e-twinning που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό ίδρυμα Notre Dame της πόλης Τουλόν της Γαλλίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γαλλικού τμήματος της Β΄ Λυκείου με διδάσκουσα την κ. Σοφία Καρασάββα ανέπτυξαν μία πολυσχιδή δράση.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν την ιστορία και την αρχιτεκτονική από διάφορα μνημεία της Θεσσαλονίκης και επέλεξαν να παρουσιάσουν στη γαλλική γλώσσα μία «βόλτα» στην Οδό Αριστοτέλους, ένα σημείο της πόλης μας που συνδέεται άμεσα με τη Γαλλία, αφού είναι κατασκευασμένη με βάση τα σχέδια του Γάλλου Αρχιτέκτονα Ernest Hébrard. Η περιήγηση αυτή εκτείνεται σε όλο το μήκος της οδού, από το βόρειο τμήμα της, τη Ρωμαϊκή Αγορά, ως το νότιο, την Πλατεία Αριστοτέλους. Στη συνέχεια, συνέθεσαν τα κείμενα που θα παρουσίαζαν αυτά τα δύο αξιοθέατα, τα μετέφρασαν στα ελληνικά και τα ηχογράφησαν. Τα ηχητικά αυτά αρχεία εντάχθηκαν στον ψηφιακό χάρτη που δημιούργησε η Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ξεναγοί εξ αποστάσεως», στο οποίο μνημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής «αυτό-παρουσιάζονται» διά στόματος μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, η χρονιά έληξε με μία πραγματική περιήγηση των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα μνημεία, κατά την οποία συνέλεξαν οπτικοακουστικό υλικό και δημιούργησαν ένα βίντεο όπου παρουσιάζουν οι ίδιοι τα μνημεία στους Γάλλους συμμαθητές τους του εκπαιδευτικού ιδρύματος Notre Dame. Η διδακτική αυτή επίσκεψη αποτέλεσε μία πολύ ευχάριστη εξόρμηση μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό εξαιτίας του κορωνοϊού και οι μαθητές/τριες τη χάρηκαν πραγματικά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι εξής: Βαγγέλης Αυγερίδης, Αγάπη Βλάχου, Ρίκα Βολουδάκη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Βαγγέλης Κωστούλας, Ελισάβετ Λάλου, Κατερίνα Λάμπρου, Αναστάσης Λυμπόπουλος, Ζένια Ματέλλα, Θάλεια Παπαθανασίου, Μαριλίζα Παπαϊωάννου, Θέμος Παπαϊωάννου, Ειρήνη Σαββίδου, Βιολέτα Σισμανίδου, Ελένη Σαρρή, Στέλλα Τσαβλή. Συντονίστρια του προγράμματος ήταν η καθηγήτρια του τμήματος Σοφία Καρασάββα, ενώ στη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων βοήθησε η φιλόλογος Ιφιγένεια Αναγνώστου.

Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό κείμενο που δημιούργησαν οι μαθητές πατώντας στον σύνδεσμο του διαδραστικού χάρτη του προγράμματος «Ξεναγοί εξ αποστάσεως» εδώ

Επίσης, παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που δημιούργησε η ομάδα.