Η Αθανασία στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ
Από τις 4 έως τις 12 Μαρτίου 2023 έλαβε χώρα στην πόλη Tromsø της Νορβηγίας, η Διεθνής Συνδιάσκεψη (International Session) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, στην οποία συμμετείχαν 300 μαθητές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου του Σχολείου μας, Αθανασία Μπαλάση, η οποία είχε διακριθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του ΕΚΝΕ [εδώ] και είχε επιλεγεί στους έξι μαθητές που αποτέλεσαν την ελληνική αντιπροσωπεία.
Την Κυριακή 5 Μαρτίου ξεκίνησε η διαδικασία ομαδοποίησης (teambuilding) μέσω βιωματικών ασκήσεων. Το ίδιο βράδυ οι μαθητές συμμετείχαν στο «Ευρωπαϊκό Χωριό» (eurovillage), κατά το οποίο κάθε χώρα ετοίμασε και παρουσίασε ένα τραπέζι με τα παραδοσιακά φαγητά της.
Την Δευτέρα 6 Μαρτίου οι μαθητές παρακολούθησαν την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου και στη συνέχεια ξεκίνησαν τις εργασίες στις Επιτροπές τους (committee work). Η μαθήτριά μας Αθανασία Μπαλάση, συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ΙΙ (LIBE ΙΙ), με θέμα τα δικαιώματα των Sámi, της μοναδικής επίσημα αναγνωρισμένης από την ΕΕ εθνοτικής μειονότητας αυτοχθόνων. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες μαθητές συζήτησαν και έκαναν προτάσεις σχετικά με τη συστημική εκπροσώπηση των Sámi στους φορείς λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Τρίτη 7 Μαρτίου οργανώθηκε η βραδιά Dugnadskveld (dugnad σημαίνει εθελοντική κοινωνική προσφορά), κατά την οποία οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκέντρωσαν ρουχισμό για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη Νορβηγία.
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βραδιά Sámi», οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ομιλίες για την αυτόχθονη αυτή μειονότητα και επισκέφθηκαν έκθεση σχετικά με τον πολιτισμό (τέχνη, ενδυμασία, παραδοσιακά φαγητά) των Sámi. Η Πέμπτη 9 Μαρτίου ήταν η ημέρα του sledding, δηλαδή οι συμμετέχοντες έπαιξαν με έλκηθρα στο χιόνι.
Οι δύο τελευταίες ημέρες του Συνεδρίου, Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Μαρτίου, ήταν αφιερωμένες στη Γενική Συνέλευση (General Assembly). Κάθε επιτροπή παρουσίασε το πόρισμά της, το οποίο στη συνέχεια συζητήθηκε από την Ολομέλεια. Η μαθήτριά μας, Αθανασία Μπαλάση έλαβε ενεργό μέρος στη συζήτηση, θέτοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν από μέλη των άλλων επιτροπών.
Η Διεθνής Συνδιάσκεψη αποτέλεσε για όλα τα παιδιά μια ξεχωριστή εμπειρία. Ήρθαν σε επαφή με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μυήθηκαν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνειδητοποίησαν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.
Εντυπώσεις της Αθανασίας:
Για άλλη μια φορά στην πιο περίεργη και δυσάρεστη θέση, του να πρέπει να αποδεχτώ ότι μια εμπειρία έφτασε στο τέλος της και να γράψω “δυο λόγια” για ό,τι έζησα. “Δυο λόγια”. Εννιά μέρες σε “δυο λόγια”. Τριακόσιοι νέοι, στην αρχή άγνωστοι, μετά γνωστοί και πλέον φίλοι, σε “δυο λόγια”. Θα ήταν άδικο και αφύσικο να κάνω κάτι τέτοιο, γιατί νιώθω τόσα πολλά. Θα μείνω, λοιπόν, σε αυτό. Είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι και να ζήσω μια τέτοια ΕΜΠΕΙΡΙΑ ζωής. Ο προορισμός, με τις θερμοκρασίες στους -15 βαθμούς και το βόρειο σέλας να σε μαγεύει, το χρέος, αυτό του Ευρωπαίου πολίτη και της συνάντησης με στόχο την εξέλιξη, οι άνθρωποι και όλες οι άλλες μικρές λεπτομέρειες συνέβαλαν στο να κάνουν ‘’άλλη μία συνάντηση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου νέων’’ μια από τις πιο γεμάτες εμπειρίες της ζωής μου. Γεμάτη κόσμο, ενθουσιασμό, γνώση και ατελείωτη ενέργεια. Το Tromsø, που μέχρι πριν μερικούς μήνες ήταν μια σχεδόν άγνωστη, χαμένη πόλη στον χάρτη μου, είναι πλέον ένας αγαπημένος προορισμός, ένα σπίτι, θα έλεγα, για την οικογένεια του EYP. Αυτή η οικογένεια, που ακόμα και μετά την λήξη του προγράμματος δεν θα χαθεί και θα πει το δικό της, το προσωρινό αντίο “See you somewhere in Europe’’… Till we meet again…
Διαβάστε μια συνέντευξη της Αθανασίας [εδώ] κι ας την συγχαρούμε μια ακόμα φορά για την επιτυχία της, που την αντάμειψε με μια εξαιρετική εμπειρία!