Διάκριση και πρόκριση και φέτος
Δεκ 31 2019

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων

Από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 έγιναν στη Θεσσαλονίκη οι διαδικασίες της 40ής Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.

Οι Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος αποτελούν προσομοιώσεις των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος της διοργάνωσης είναι η γνωριμία των νέων με τα Ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς επίσης και η διεξαγωγή διαλόγου πάνω σε αυτά. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί περιβάλλον, στο οποίο οι νέοι μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να βιώσουν μια εμπειρία άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Στην 40ή Συνδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 120 μαθητές και μαθήτριες από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, εκπροσώπησαν το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης δύο μαθητές της Β΄ Λυκείου:
Ο Νικήτας Παπαδόπουλος συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με θέμα την πολυγλωσσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την απορρόφηση των Ευρωπαίων πολιτών στην αγορά εργασίας.
Η  Αντωνία Σιδηροπούλου συμμετείχε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την προστασία των δικαιωμάτων των παρένθετων μητέρων στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

                                           

Την πρώτη μέρα της Συνδιάσκεψης, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, έγινε η διαδικασία ομαδοποίησης (teambuilding), κατά την οποία οι συμμετέχοντες, μέσω παιχνιδιών και ποικίλων δραστηριοτήτων, γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών των Επιτροπών (committee work), οι μαθητές συζήτησαν τα θέματά τους και κατέληξαν στα πορίσματα των Επιτροπών (resolution). Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση (general assembly), κατά την οποία η κάθε Επιτροπή παρουσίασε το πόρισμά της στη Ολομέλεια.

Η παρουσία των δύο μαθητών, τους οποίους προετοίμασε η φιλόλογος Βασιλική Δεμίρη, ήταν εξαιρετική και η εμπειρία τους αναμφίβολα υπήρξε δημιουργική και πολλαπλά εκπαιδευτική, καθώς τους προσέφερε γνώσεις και δεξιότητες.

Η κριτική επιτροπή, αφού παρακολούθησε τις εργασίες και των τεσσάρων ημερών, κατέληξε στην επιλογή έξι (6) μαθητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 92η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο της Ιταλίας το διάστημα 30 Απριλίου με 10 Μαΐου 2020. Ανάμεσά τους είναι ο μαθητής μας Νικήτας Παπαδόπουλος, που διακρίθηκε για την κατάρτιση, τη συνεργατικότητα και τη ρητορική του ικανότητα.

Ευχόμαστε συγχαρητήρια και στα δύο παιδιά που μας έκαναν και φέτος υπερήφανους και ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Νικήτα,!

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης συναντήθηκαν μαθητές, μαθήτριες και απόφοιτοι του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη διακριθεί και είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων: η Μαρία Κοϊμτζόγλου και η Αφροδίτη Καράταγλη συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη ως Συντονίστριες Επιτροπών (Chairs), η Χρυσαλίνα Γουλή συμμετείχε ως Οργανώτρια (Organizer) και οι Απόστολος Βεκόπουλος και Κωνσταντίνος Καραθάνος διακρίθηκαν την περσινή χρονιά και ήρθαν να παρακολουθήσουν τη Γενική Συνέλευση. Το σχολείο μας καμαρώνει τα παιδιά, παρακολουθεί με θαυμασμό την πορεία τους, και έτσι ενθαρρύνεται και συνεχίζει να καλλιεργεί την ευρωπαϊκή συνείδηση στους μαθητές και τις μαθήτριές του.