Το πείραμα του Ερατοσθένη
Μαρ 22 2019

Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στη δράση, που διοργάνωσαν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Κω, και Αργολίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, για την πραγματοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη.

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019  οι καθηγήτριες Μαθηματικών, Ελένη Μπίκου και Χαρά Τασιούλα, με τον καθηγητή Φυσικής Βασίλη Τεμπερεκίδη συγκέντρωσαν τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στον χώρο του αμφιθεάτρου και τους ενημέρωσαν για την ιστορία του πειράματος και για τις λεπτομέρειες της πραγματοποίησής του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των τριών καθηγητών και του παρασκευαστή Δημήτρη Μπατγίδη, μικρή ομάδα παιδιών πραγματοποίησε το πείραμα στον αύλειο χώρο μεταξύ των κτηρίων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι μετρήσεις δόθηκαν στους συμμαθητές τους για περαιτέρω επεξεργασία μέσα από τη συμπλήρωση του φύλλου εργασίας.

Το πείραμα του Ερατοσθένη (μέτρηση της περιφέρειας της Γης και της ακτίνας της), λόγω της απλότητάς του, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των δέκα ομορφότερων πειραμάτων Φυσικής όλων των εποχών.