μια δράση σε συνεργασία με το κέντρο «Ελπίδα»
Την Τρίτη 20/2/2024 και την Τετάρτη 21/2/2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου παρακολούθησαν, κατά τμήματα, δίωρη βιωματική δράση από μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης “ΕΛΠΙΔΑ”, με θέμα “Πρόληψη αιτιοπαθογενειών που προκαλούν εθισμό”.
Αρχικά, μέσω ερωταποκρίσεων, τα παιδιά κλήθηκαν να δώσουν τους δικούς τους ορισμούς για την έννοια της «εξάρτησης». Στη συνέχεια, προβλήθηκαν φωτογραφίες και βίντεο, που παρουσίαζαν διάφορες μορφές εξάρτησης, όπως η διατροφή, ο έρωτας και οι ποικίλες ουσίες που προκαλούν εθισμό (αλκοόλ, νικοτίνη, ναρκωτικά) και διαπιστώθηκε η πορεία της εξάρτησης, ενώ μετά ακολούθησε συζήτηση. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες, στις οποίες δόθηκε ένα φύλλο εργασίας που αναφερόταν σε άτομα με ιστορικό εθισμού. Τα παιδιά έπρεπε να αναγνωρίσουν τους αιτιολογικούς παράγοντες που δημιουργούν την εξάρτηση, καθώς και τους αποτρεπτικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά ώστε να αποφευχθεί ένας εθισμός. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε ομάδα παρουσίασε τα πορίσματά της στην ολομέλεια.
Μέσω της συγκεκριμένης δράσης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία και να ενημερωθούν για τις ποικίλες εξαρτήσεις στη ζωή μας, που ίσως μέχρι τότε είχαν περάσει απαρατήρητες, καθώς και να αντιληφθούν τις αιτίες που τις προκαλούν. Επομένως, ενισχύθηκαν οι άμυνές τους, σε μία ηλικία που οι έφηβοι είναι ευάλωτοι στους πειρασμούς, οι οποίοι είναι πολύ πιο έντονοι στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία των έντονων ρυθμών και των απρόσωπων σχέσεων.
Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης “ΕΛΠΙΔΑ” για την επίσκεψή τους στο σχολείο μας και την τόσο ουσιαστική δράση που πραγματοποίησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και εγκαινιάζουμε μία ευρύτερη συνεργασία μαζί τους, από την επόμενη σχολική χρονιά, για μία πιο συστηματική ενημέρωση των παιδιών στον αγώνα της πρόληψης και της καταπολέμησης των κάθε λογής εθισμών.
Από την πλευρά του Σχολείου τη δράση οργάνωσαν ο βιολόγος Αλέξης Κοκκάλου και η φιλόλογος Ιφιγένεια Αναγνώστου.