Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Αρσακείων Θεσσαλονίκης η εκδήλωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μυθολογία και Διάστημα-Πρόγραμμα ARTEMIS», ένα Πρόγραμμα που δημιούργησε ομάδα εκπαιδευτικών με την καθοδήγηση, ως επιστημονικού συμβούλου, του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φ.Ε., Βασιλείου Λαμπρινουδάκη.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, είναι εμπνευσμένο από την αποστολή Artemis της NASA και την προσσελήνωση της πρώτης γυναίκας και του πρώτου έγχρωμου άνδρα.
Βασίστηκε σε καινοτόμες δράσεις, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην ένταξη των νέων τεχνολογιών μέσα σε ένα ευρύτερο ανθρωπιστικό περιβάλλον, με οικολογικές και πολιτιστικές παραμέτρους, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.
Όπως τονίζει η NASA στην ανακοίνωσή της, σκοπός της είναι η αποστολή ARTEMIS να συνοδεύεται από ένα τριπλό μήνυμα, επιστημονικό-τεχνολογικό, ανθρωπιστικό και
οικολογικό (με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης).
Για την προβολή και την κατανόηση αυτού του οικολογικού μηνύματος της NASA, η κ. Θέκλα Τσιτσώνη, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Εργαστηρίου Δασοκομίας του Α.Π.Θ., μας μίλησε για την κλιματική κρίση και την σημασία του δάσους και των αστικών δένδρων στην ζωή μας.
Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις των παιδιών μας στην καθηγήτρια σχετικά με όλα αυτά που ανέφερε και που τους αφορούν άμεσα.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσής μας παρακολουθήσαμε τη δουλειά των παιδιών μας, του Γυμνασίου και του Λυκείου, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα στα Σχολεία μας.
Στη Β΄τάξη του Γυμνασίου, ένα τμήμα εργάζεται στο πρόβλημα της προσσελήνωσης του ανθρώπου,
στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου οι μαθήτριες και οι μαθητές εξετάζουν τις βιολογικές επιπτώσεις της παραμονής του ανθρώπου στη Σελήνη,
στην Α΄ Λυκείου η ομάδα που μετέχει στο επιστημονικό τμήμα μελετά τις διαστημικές επικοινωνίες, ένα τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου ασχολείται με τη διαστημική μουσική και ένα άλλο με παραγωγή εικαστικών έργων που αφορούν το διάστημα.
Ένα τμήμα της Γ΄ Γυμνασίου και ένα της Α΄ Λυκείου ερευνούν τον ρόλο της γυναίκας στην κατάκτηση του διαστήματος.
Τα παιδιά μας συνεχώς ευαισθητοποιούνται, μαθαίνουν και δημιουργούν.
Η εκδήλωση στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, καθώς οι μαθήτριες και οι μαθητές μας αποχώρησαν με προβληματισμούς για την κλιματική κρίση, με γνώσεις για την αντιμετώπισή της και με χαρά γιατί έδειξαν την δουλειά τους στους συμμαθητές και στις συμμαθήτριές τους.