Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2017
Οκτ 30 2017

Για 5η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε στο σχολείο μας η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2017 [7-22 Οκτωβρίου]. Σκοπός της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη του προγραμματισμού και της ψηφιοποίησης στο ευρύ κοινό με δημιουργικό τρόπο. Στόχος είναι να καταστήσει τον προγραμματισμό πιο προσιτό  σε νέους, ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους,  να απομυθοποιήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται και να φέρει σε επαφή δραστήριους ανθρώπους με σκοπό να μάθουν μαζί.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ θα είναι απαραίτητες σε πολλές θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον. Η ζήτηση αποφοίτων Πληροφορικής στην Ε.Ε. αυξάνει με ρυθμούς 3% ετησίως, σε αντίθεση με τον αριθμό των αποφοίτων ο οποίος δεν αυξάνει με ανάλογους ρυθμούς. Αν το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 825.000 κενές θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα σχετικά με την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες.

Ο Alessandro Bogliolo, επικεφαλής της ομάδας των 90 εθελοντών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, έχει δηλώσει: «Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι δημιούργησαν πολλά πράγματα από πέτρα, σίδερο, χαρτί και μολύβι, τα οποία έχουν αλλάξει τη ζωή μας, τώρα όμως ζούμε σε μια διαφορετική εποχή, όπου ο κόσμος μας βασίζεται στην χρήση Η/Υ και του προγραμματισμού τους. Διαφορετικές εποχές έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θέσεις εργασίας και  δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού θέλουμε ο κάθε Ευρωπαίος να αποκτήσει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον προγραμματισμό και να διασκεδάσει μέσα από αυτόν. Ας μάθουμε λοιπόν να προγραμματίζουμε  για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας”.

Στο πλαίσιο της European Code Week οι μαθητές έλαβαν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής του Λυκείου:

Α’ ΛυκείουΟι μαθητές πειραματίστηκαν με την γλώσσα χαρακτηρισμού html, και ειδικότερα με την χρήση ετικετών  για την μορφοποίηση ενός κειμένου ιστοσελίδας με στόχο την δημιουργία μικρών θεματικών project.

Β’ Λυκείου

Μετά την προβολή βίντεο, που στόχο είχαν την ενημέρωση των μαθητών για τις ευκαιρίες εργασίας στον τομέα της πληροφορικής, τα παιδιά χρησιμοποίησαν online εργαλεία και παιχνίδια για την επίλυση προβλημάτων και την δημιουργία προγραμμάτων.

Γ’ Λυκείου

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου πειραματίστηκαν στην δημιουργία κώδικα με την χρήση online σελίδων, ενώ έμφαση δόθηκε στις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τις εργασίες του μέλλοντος.

Φωτογραφίες…