Στιγμιότυπα και εντυπώσεις από τη διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου στο Ινστιτούτο Goethe
Οκτ 3 2017

Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε το 2001 την 26η Σεπτεμβρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών», με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία της Ευρώπης, καθώς και για τη σημασία της εκμάθησης των ξένων γλωσσών. Για να γιορτάσουμε την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών» επισκεφτήκαμε στις 27 Σεπτεμβρίου το Ινστιτούτο Goethe, όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα την πολυγλωσσία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές Γαλλικών και Γερμανικών απ’ όλα τα σχολεία της Βορείου Ελλάδος. Παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα με δημιουργικές πολυγλωσσικές δραστηριότητες στην αυλή του Ινστιτούτου, γλωσσικά παιχνίδια στο αμφιθέατρο, πολλή διασκέδαση, μουσική και χορό και δοκιμάσαμε παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές (Brezel), τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο τη μεγάλη αυτή ημέρα της ευρωπαϊκής πολυγλωσσίας.

Στη διδακτική επίσκεψη τα παιδιά συνόδευσαν οι καθηγήτριες Γαλλικών (Ιουλία Γάτσου, Όλγα Γιώτη, Σοφία Καρασάββα) και οι καθηγήτριες Γερμανικών (Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Ελευθερία Κωνσταντινίδου, Χριστίνα Forster).  

Ακολουθούν οι εντυπώσεις των παιδιών από την επίσκεψη

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών επισκεφθήκαμε το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe της πόλης μας. Εκεί, παίξαμε πολυγλωσσικά παιχνίδια, μετά χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και συμμετείχαμε σε δραστηριότητες σχετικές με τη μουσική και τη γλώσσα. Επίσης, επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη και στο τέλος μας προσέφεραν μπρέτσελ, χυμούς και αναμνηστικά δώρα. Περάσαμε όλοι εξίσου τέλεια, τόσο οι μαθητές του γαλλικού τμήματος όσο και του γερμανικού.
Μαριάννα Γρατσία, Α1

Η επίσκεψή μας στο Goethe, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, ήταν πολύ δημιουργική. Μάθαμε καινούρια πράγματα, γνωρίσαμε καινούρια άτομα, ακούσαμε μία διαφορετική γλώσσα και γνωρίσαμε μία άλλη χώρα.
Φωτεινή Βλαχοπούλου, Α1

Στο Ινστιτούτο Goethe, χωριστήκαμε σε ομάδες, ακούσαμε ένα γερμανικό τραγούδι και συμπληρώσαμε ένα φυλλάδιο με σχετικά εύκολες ερωτήσεις στα Γερμανικά. Αφού μας έδωσαν τη σημασία των λέξεων, οι μαθητές που διδασκόμαστε τα Γαλλικά έπρεπε να γράψουμε τις απαντήσεις στα Γαλλικά, οπότε ήταν μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και για τους μαθητές του γαλλικού τμήματος.
Άννα Ήλκου, Α1

Η επίσκεψη στο Γερμανικό Ινστιτούτο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι δεν μπορέσαμε να συμμετάσχουμε σε όλες τις δραστηριότητες, καθώς υπήρχαν πολλοί μαθητές και από άλλα σχολεία.
Χρήστος Καζάκος, Α1

Στο Ινστιτούτο Goethe περάσαμε πολύ ωραία. Κάναμε πολύ ωραία πράγματα. Χορέψαμε με τη μουσική και λύσαμε μικρά Quiz με λέξεις από διάφορες γλώσσες, όπως: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Τουρκικά και Γαλλικά. Συνάντησα και φίλους μου από άλλα σχολεία. Ήταν μια ωραία εμπειρία και την επόμενη φορά που θα διοργανωθεί εύχομαι να ξαναπάμε.
Βασίλης Χριστοδούλου,A3

ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ
Η σημερινή επίσκεψη στο Ινστιτούτο Goethe ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Μας ξενάγησαν στην βιβλιοθήκη και αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ένας ειδικός υπολογιστής που χρησιμοποιείται για να δανείζεται και να επιστρέφει κανείς βιβλία ή να κάνει κράτηση βιβλίων. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο!
Λάζαρος Λιόλιος, Α2

Μου άρεσε ιδιαίτερα το παιχνίδι με την μπάλα και με ενθουσίασαν οι δράσεις που κάναμε για τις ξένες γλώσσες και τους ξένους πολιτισμούς. Θα ήθελα να μας κάνουν όμως και μια ξενάγηση στο κτήριο του Goethe.
Ιωάννα Κοεμτζή, Α2

Η εκδρομή στο Ινστιτούτο Goethe ήταν μία από τις ωραιότερες εκδρομές που έχω κάνει με το σχολείο. Με εντυπωσίασε ο χώρος και ιδιαίτερα η αυλή. Η βιβλιοθήκη είναι πολύ ενημερωμένη και τακτοποιημένη και η ξεναγός ήταν πολύ ευγενική και μας εξήγησε τα πάντα πολύ καλά.
Πολύμνια Χρηστίδου, Α3

Το Ινστιτούτο Goethe είναι για μένα ένας γνώριμος χώρος, γιατί είχα ξαναπάει όταν ήμουν στο Δημοτικό. Όμως αυτή τη φορά πέρασα τέλεια, επειδή επισκέφθηκα τη δανειστική βιβλιοθήκη. Με εντυπωσίασε, γιατί είχε πάρα πολλά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, όλα στα Γερμανικά! Επίσης υπήρχαν διάφοροι χώροι για επιτραπέζια παιχνίδια, χώρος ανάγνωσης και πολλοί άλλοι. Μας είπαν, ότι μπορούμε να ανοίξουμε καρτέλα στη βιβλιοθήκη για να δανειστούμε όποιο βιβλίο θέλουμε. Τέλος, επισκέφθηκα και το κυλικείο, όπου δοκίμασα διάφορα γερμανικά προϊόντα, όπως λουκάνικο και Brezel.
Μάριος-Αντώνιος Παπαγεωργίου, Α2

Η επίσκεψή μας στο Ινστιτούτο Goethe ήταν πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα. Μου άρεσαν ιδιαίτερα ο χώρος και τα ξενόγλωσσα παιχνίδια που παίξαμε. Για παράδειγμα, παίξαμε ένα παιχνίδι, όπου έπρεπε να βρεις, πώς λένε «Γεια σου» σε διάφορες γλώσσες. Ακόμη μου άρεσε το κυλικείο που πουλούσε τρόφιμα γερμανικής προέλευσης και οι υπάλληλοι του σχολείου που ήταν πολύ πρόθυμοι να μας εξηγήσουν τα πάντα.
Κατερίνα Μπεκρή, Α2