Η εμπειρία της επίσκεψης του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Απρ 20 2022

Αλήθεια πώς γεννιέται μια βιβλιοθήκη; Πώς βρίσκει το «σπίτι» της, το χώρο δηλαδή που θα στεγαστεί και πώς αποκτά όλα τα βιβλία που έχει στα ράφια της; Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που τα βιβλία είναι ταξινομημένα και πώς μπορούμε να αναζητήσουμε ένα από αυτά; Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει κάποιος σε μια βιβλιοθήκη;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα είχαν συγκεντρωθεί από τα παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης καθώς προχωρούσε η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης «Μια Βιβλιοθήκη γεννιέται» και έτσι πήραν την απόφαση να γνωρίσουν από κοντά τη Βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου της πόλης, τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, προκειμένου να βρουν τις απαντήσεις που έψαχναν.

Πρώτη στάση της επίσκεψης η Παιδική Βιβλιοθήκη του εξαώροφου Κέντρου, όπου η βιβλιοθηκονόμος και υπεύθυνη του προγράμματος ξενάγησης καλωσόρισε τα παιδιά και τους μοίρασε αρκετά βιβλία σε κάθε ένα από τα τραπέζια, όπου κάθισαν ως ομάδες, προκειμένου εκείνα να τα περιεργαστούν και να αποκτήσουν μια αυθεντική εμπειρία βιβλιοθήκης. Από εκεί καθισμένα τα παιδιά παρατηρήσαν όλες τις γωνιές του χώρου και πήραν τις απαντήσεις τους για κάθε ερώτημα που αφορούσε στην ίδρυση, το περιεχόμενο και τη λειτουργία του Κέντρου. Μετά μπόρεσαν να επιλέξουν τα βιβλία που δανείστηκαν μέσω της δανειστικής κάρτας που απέκτησε κάθε νηπιαγωγός για το τμήμα της.

Η ξενάγηση συνεχίστηκε και στους υπόλοιπους ορόφους του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου: τη βιβλιοθήκη ενηλίκων, το αναγνωστήριο, το θέατρο εκδηλώσεων και την εκθεσιακή αίθουσα θαυμάζοντας στη διαδρομή τα υπέροχα εικαστικά έργα που κοσμούσαν τις σκάλες και τους ενδιάμεσους χώρους.

Από τις πιο εντυπωσιακές στάσεις ήταν το Αρχείο του Γεωργίου Βαφόπουλου, ευεργέτη του κέντρου και του λογοτέχνη Γιώργου Ιωάννου. Μια περιήγηση στην πολυπληθέστατη βιβλιοθήκη του πρώτου, αλλά και τα αντικείμενα του ίδιου και της συζύγου του, Αναστασίας Γερακοπούλου, βοήθησε να καταλάβουν τα παιδιά πόσο σπουδαίοι άνθρωποι ήταν και πώς οδηγήθηκαν στην ίδρυση του Κέντρου.

Η «τελευταία πράξη» της διαδραστικής επίσκεψης γράφτηκε από τα «δώρα» μας στους οικοδεσπότες: την παρουσίαση του μουσικοκινητικό δρώμενου «Μια βιβλιοθήκη γεννιέται» και τη δωρεά του τόμου «Η αλματώδης ανάπτυξη των Αρσακείων -Τοσιτσείων Σχολείων κατά την τελευταία 35ετία, 1987-2022».

Μπροστά στη Διευθύντρια του Κέντρου και την υπεύθυνη προγραμμάτων και με φόντο τα πρόσωπα επιφανών Ελλήνων από τον κόσμο του πνεύματος και της τέχνης, φιλοτεχνημένα από τον Ντίνο Γιωτόπουλο, όπως προβαλλόταν στην έκθεση «Έλληνες με ταξίδεψαν», τα παιδιά παρουσίασαν μια χορογραφία όπου ως «νεοφερμένα βιβλία» ξυπνάνε μέσα σ’ ένα κουτί και περιπλανιόνται ερευνητικά στο χώρο μέχρι να πάρουν την τελική τους θέση σε μια βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία μαθητών και η Προϊσταμένη προσέφεραν τον νέο τόμο για την ανάπτυξη των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων τα τελευταία 35 χρόνια στη Διευθύντρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου με σκοπό να συγκαταλεγεί στη Βιβλιοθήκη Ενηλίκων του Κέντρου.

Ελπίζουμε οι εικόνες και τα βιώματα από τη σημαντική αυτή επαφή των παιδιών με ένα τόσο σπουδαίο, για την πόλη μας, πολιτιστικό κέντρο να παραμείνουν στην επιφάνεια των ενδιαφερόντων τους και να αξιοποιηθούν όπως ταιριάζει στον καθένα.