Νέο Έντυπο του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης:  ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
Απρ 19 2022

Τον Απρίλιο του 2022 ένα ακόμη έντυπο εκδόθηκε από το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης και διανεμήθηκε σε όλους τους μαθητές του.

Μέσω των εντύπων οι γονείς ενημερώνονται για τα είδη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στη διάρκεια της χρονιάς, καθώς και για τη μαθησιακή πορεία των παιδιών τους, αφού κάθε ένα από αυτά αποτελεί ένα είδος ατομικού φακέλου προσωπικών καταγραφών που αντιπροσωπεύει τη φοίτηση κάθε παιδιού στο Νηπιαγωγείο.

Το έντυπο με τίτλο «ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821» αποτέλεσε μια συνοπτική καταγραφή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που υλοποιήθηκε στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης κατά τη χρονική περίοδο του Εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί σημαντικό και σύνθετο ζήτημα καθώς συνδέεται με τον εθνικό ιστορικό χρόνο. Για τον λόγο αυτόν η προσέγγισή του από τα παιδιά επιδιώχθηκε μέσα σε ένα «εμπνευσμένο περιβάλλον» όπου προσφέρθηκε και αξιοποιήθηκε πλούσιο υποστηρικτικό υλικό από ποικίλα εποπτικά–τεχνολογικά μέσα, όπως ηλεκτρονικές προβολές και διαδράσεις κατάλληλες για το ηλικιακό τους επίπεδο, αφίσες, έργα τέχνης, βίντεο, κατασκευές, χοροί, μουσικά έργα, επιτραπέζια παιχνίδια, κάρτες, βιβλία κ.α..

Τα φύλλα με τις δραστηριότητες αυτού του εντύπου λειτουργούν σαν προβολείς που στιγμιαία ρίχνουν το φως τους σε κάποιες εικόνες-σκηνές της ιστορικής περιόδου της Επανάστασης και της νεοσύστατης Ελλάδας.

Τη φετινή χρονιά 2021-2022, σχολική χρονιά υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης «Μια βιβλιοθήκη γεννιέται», όλα τα παιδιά είχαν μια πρωτότυπη και διαδραστική εμπειρία: δανείστηκαν το πρώτο τους ιστορικό βιβλίο με θεματολογία από την Επανάσταση και τους Ήρωες του 1821. Η πρωτοβουλία είχε σαν στόχο αφενός την προώθηση του βιβλίου ως βασικού μέσου γνώσης και ανάπτυξης κριτικής σκέψης, αφετέρου τη συμμετοχή όλων σε μια πολυεπίπεδη εμπειρία με τελική κατάληξη την εορταστική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου.

Το αντίστοιχο έντυπο που διανεμήθηκε στα προνήπια είχε τον τίτλο «25η Μαρτίου 1821».