100+1 χρόνια από την πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη
Οκτ 10 2018

Εικόνες και Μνήμες σε μια σχολική εκδήλωση

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Αρσακείου η εκδήλωση του Λυκείου για τα «100+1 χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης». Ομάδα μαθητών και μαθητριών από τη Β΄ και Γ΄ Τάξη παρουσίασαν στους συμμαθητές τους ένα επετειακό αφιέρωμα στο γεγονός της πυρκαγιάς του 1917, που συντάραξε την πόλη, αλλά και ευθύνεται για την τελική διαμόρφωση του νέου προσώπου της. Τα παιδιά είχαν προετοιμάσει από την προηγούμενη χρονιά την εκδήλωση και η παρουσίασή της στην αρχή της χρονιάς σηματοδότησε μια ακόμα πλούσια και δημιουργική σχολική χρονιά, γεμάτη δράσεις, εκδηλώσεις και γνώσεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση των συμμαθητών τους, που συνοδευόταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη και ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο της πυρκαγιάς, που διασώθηκε στα αρχεία του σερβικού στρατού. ‘Ένιωσαν έκπληξη βλέποντας την εικόνα της πόλης τους πριν 100 χρόνια, αναγνωρίζοντας τοποθεσίες και μνημεία, αλλά και συνειδητοποιώντας πολλές ουσιαστικές διαφορές στο τοπίο και τη σύσταση του πληθυσμού. Κατανόησαν επίσης όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής της πόλης από μια τυχαία πυρκαγιά, αλλά και το πρωτοποριακό σχέδιο της ανάπλασής της από τον Ερνέστο Εμπράρ. Παράλληλα, μέσα από την ανάγνωση των λογοτεχνικών αποσπασμάτων αναδείχθηκε το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της και αναγνωρίστηκε η δύναμη της λογοτεχνίας που διασώζει παραστατικά εικόνες της ζωής των ανθρώπων.

Αφηγητές στην εκδήλωση ήταν οι μαθητές της Β΄ Τάξης Νίκος Λεμπετλής, Φανή Μάνου, Εβελίνα Μπογιάρη και Ελένη Όψιμου, ενώ στην ορχήστρα και στο τραγούδι συμμετείχαν ο πάντα πρόθυμος χημικός Δρ Βασίλης Μυλωνάς και οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης Δημήτρης Δημόκας, Κατερίνα Ελεκίδου, Μάγδα Κατσάνου, Αλεξάνδρα Κερμανίδου, Χριστιάννα Λάκκα και Παναγιώτα Νίκου. Την ευθύνη της εκδήλωσης είχαν οι φιλόλογοι Σοφία Χαριτίδου και  Βίκτωρ Βαβαρούτσος.

Αξίζει να διατρέξετε τις εικόνες που προβλήθηκαν και τα αποσπάσματα που διαβάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς μεταφέρουν παραστατικά μπροστά μας την ατμόσφαιρα του καλοκαιριού του 1917.