Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου τιμούν την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Νοέ 10 2020

Η προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα είναι στη λίστα των δεξιοτήτων που σαν σχολείο επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές μας.
Έτσι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας, στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου έγιναν η αιτία να στραφούμε στην αναζήτηση ενός διαφορετικού τρόπου εορτασμού της Εθνικής Επετείου.
Αναπτύσσοντας την πρόσβασή τους στις ΤΠΕ, αλλά και μέσα από ιστορικές πηγές καθώς και την παιδική λογοτεχνία τα παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης γνώρισαν την ιστορία του Έπους του 40 και ασκήθηκαν στην κατανόηση της χρονικής ακολουθίας των γεγονότων.
Πέρα από την ευχαρίστηση, το παραγόμενο αποτέλεσμα ήταν πολυποίκιλο: επετειακά τραγούδια, φύλλα εργασίας, κατασκευές, ελεύθερες ζωγραφιές, αλλά και δημιουργική έκφραση σκέψεων για τον πόλεμο και τους άγνωστους ήρωές του.
Εκείνο όμως που εντυπώθηκε καθοριστικά στη μνήμη όλων των παιδιών ήταν το «ζωντάνεμα εικόνων» από διάφορες στιγμές του χρονικού του πολέμου. Αξιοποιώντας τη διάθεσή τους για δημιουργικό παιχνίδι ρόλων, όλα τα παιδιά αναπαράστησαν με ευρηματικό τρόπο σκηνές από τη ζωή των ανθρώπων στη διάρκεια του πολέμου βιώνοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία την ατμόσφαιρα και τα ιδιαίτερα συναισθήματα της κάθε πλευράς.
Οι μάχες στο μέτωπο, η καθημερινότητα του στρατοπέδου αλλά και στιγμές από την περίθαλψη που δέχονταν οι τραυματίες στρατιώτες από τις νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, η παρασημοφόρηση των αγωνιστών και η εμψύχωσή τους από μια γενναία τραγουδίστρια, ο ρόλος των γυναικών της Πίνδου και η βοήθεια που προσέφεραν στον ανεφοδιασμό του στρατού, αλλά και η αγωνία τους και η συνεχής παράκληση για την επιστροφή όλων των δικών τους από το μέτωπο και τέλος οι πανηγυρισμοί στο άκουσμα της νίκης και της οριστικής λήξης του πολέμου, όλα αποτέλεσαν ξεχωριστές εικόνες που το ζωντάνεμά τους συνετέλεσε στην απόδοση ουσιαστικής τιμής στην Επέτειο.
Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή των αντίστοιχων επετειακών βίντεο που έγινε έδωσε τη δυνατότητα και στους γονείς να παρακολουθήσουν από απόσταση τη διαφορετική αυτή «Εθνική Γιορτή».