Οι δράσεις του αγγλικού τμήματος
Σεπ 17 2019

για τη σχολική χρονιά 2018-19

Η περσινή σχολική χρονιά 2018-2019 ήταν πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας και είμαστε πολύ περήφανοι για την επιβράβευση των προσπαθειών τους μέσα από την απόκτηση Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας επιπέδου C2 των πανεπιστημίων  Cambridge University, Michigan University και Michigan State University κατά τις εξεταστικές περιόδους Δεκεμβρίου 2018 και Μαΐου  2019.

Οι επιτυχίες κορυφώθηκαν με την εισαγωγή  της μαθήτριάς μας Κατερίνας Μπαμπατζάνη στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Με χαρά και περηφάνια συγχαίρουμε την απόφοιτό μας και της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία!

Συνεχίζοντας με ευρωπαϊκό αέρα, μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου μας συμμετείχαν για τέταρτη χρονιά στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ανταλλαγής, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Erasmusστο Bad Marienberg της Γερμανίας, με θέμα «ACTive eUrope – occUpy bALLot!” («ΔΡΑΣτήρια Ευρώπη – Κάνε κατάληψη στο ψηφοδέλτιο»). Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στις Ευρωεκλογές και στόχος του ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων ως προς την ενεργό συμμετοχή τους στη θωράκιση της ΕΕ. Επιστρέφοντας, οι μαθητές μας παρέλαβαν το προσωπικό τους Europass Κινητικότητας (Mobility). [Περισσότερα εδώ]

Συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή τους πορεία, μαθητές μας από όλες τις τάξεις συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων eTwinning με τίτλο SELFIEProud to be me. Στόχος του προγράμματος ήταν η αυτογνωσία και η αυτοκριτική (self-awareness & self-reflection) μέσα από διαδικασίες βιωματικής μάθησης και βελτίωσης της ικανότητάς των μαθητών να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε κοινό. [Περισσότερα εδώ]

Μέσα στο ίδιο πνεύμα πολυγλωσσίας και εξοικείωσης με τον πολιτισμό των αγγλόφωνων χωρών, οι Α΄ και Β΄ τάξεις του Λυκείου μας γιόρτασαν διάφορα έθιμα όπως το Halloween, το Thanksgiving Day και το Valentine’s Day. Τέλος, το κάλεσμα σε “tea- time” του Αγγλικού Τμήματος την ημέρα της Χριστουγεννιάτικης Εορταγοράς των Αρσακείων Σχολείων, με τίτλο «Νότες Χριστουγέννων», ενθουσίασε τόσο τους μαθητές όσο και τους καλεσμένους μας!

Το Λύκειό μας συμμετείχε με επιτυχία σε τέσσερις διασχολικές προσομοιώσεις των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Συγκεκριμένα, λάβαμε μέρος στο 1ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1st DSTMUN) ως Ρωσία [περισσότερα εδώ], στο 4ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων (4th ATSMUN) στην Πάτρα ως Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο [περισσότερα εδώ], στο 17ο  Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών Θεσσαλονίκης (17th TMUN) ως Σουηδία και Συρία [περισσότερα εδώ], και στο 14ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης (14th ACMUN) εκπροσωπώντας το Βέλγιο, τον Καναδά, το Κονγκό και τη Διεθνή Αμνηστία [περισσότερα εδώ].

Το επιστέγασμα της επιτυχημένης παρουσίας μας στα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών ήταν μια όμορφη ιδέα των μαθητών της Β΄ λυκείου: η πραγματοποίηση της 1ης Eνδοσχολικής Προσομοίωσης Ευρωπαϊκών Οργάνων στο Αρσάκειο Λύκειο. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ λυκείου συμμετείχαν σε δύο προσομοιώσεις εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δύο διαφορετικά θέματα που τα διαπραγματεύτηκαν σε δύο γλώσσες, στα ελληνικά και στα αγγλικά. [Περισσότερα εδώ]

Επιπρόσθετα, τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ξένης Γλώσσας και του μαθήματος «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στον χώρο Balkan Heart,  ο οποίος φιλοξενεί δράσεις, σεμινάρια και διαλέξεις της ΜΚΟ «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» («United Societies of Balkans»). Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης  ενημερώθηκαν από το προσωπικό και τους εθελοντές της Οργάνωσης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας και εθελοντισμού που αφορούν τους νέους. Οι γλώσσες παρουσίασης ήταν τα αγγλικά και τα ελληνικά.

Μία ακόμη ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αφορούσε στην παρουσίαση από τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη του περιεχομένου και των προοπτικών της συνεργασίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το Βρετανικό Συμβούλιο σχετικά με: [α] την πρόσβαση αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων σε Βρετανικά Πανεπιστήμια για σπουδές και [β] τη δυνατότητα μαθητριών/-τών των Αρσακείων Σχολείων να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά προγράμματα εκμάθησης Αγγλικών (summer language camps) σε αναγνωρισμένα κολλέγια στη Βρετανία.

Με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου παρουσίασαν τη δουλειά που ολοκλήρωσαν στο πλαίσιο των Δημιουργικών Εργασιών και συγκεκριμένα τις εργασίες: Young Advertisers in Action («Νέοι Διαφημιστές εν Δράσει»), Future JobsInfographic” («Επαγγέλματα του Μέλλοντος»), Human Rights Declaration Matters («Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντική») και European Year of Cultural Heritage 2018 – Greek Antiquities hosted in Great Britain («Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018-Ελληνικές Αρχαιότητες που φιλοξενούνται στην Μεγάλη Βρετανία»), οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο του Σχολείου μας.

Ευχόμαστε η φετινή χρονιά 2019-2020 να είναι εξίσου δημιουργική για το Αγγλικό Τμήμα και να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους αυριανούς πολίτες του κόσμου.