Επίσκεψη στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ.
Απρ 18 2024
Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2024 από τις 10:00 έως 12:15, οι μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου με την συνοδεία των καθηγητριών τους, Γεωργίας Στεφανίδου και Χαράς Τασιούλα, βρέθηκαν στο Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος που ανήκει στον Τομέα Φυσικής, Αναλυτικής, Περιβαλλοντικής και Εκπαιδευτικής ΧημείαςΟι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του θετικού προσανατολισμού εκπονούν πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα: «Καταγράφω τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα της πόλης μου» και «Αέρια ρύπανση και ποιότητα ζωής».

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσουν με τον καθηγητή του Τμήματος Αθανάσιο Κούρα, σχετικά με την ερευνητική του δραστηριότητα σε θέματα χημείας περιβάλλοντος, αλλά και σχετικά με τον έλεγχο και την προστασία του ατμοσφαιρικού, υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος, με τη χρήση μάλιστα του σύγχρονου επιστημονικού εξοπλισμού και της εργαστηριακής υποδομής που διαθέτει το εργαστήριο για δειγματοληψία και προσδιορισμό ανόργανων και οργανικών ρύπων σε περιβαλλοντικά δείγματα. 

Αρχικά, έγινε μία σύντομη ενημέρωση από τον καθηγητή για τα αιωρούμενα σωματίδια και για το φαινόμενο της καύσης στο εργαστήριο της Φυσικοχημείας. Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και ενημερώθηκαν στο εργαστήριο για την πειραματική διαδικασία καταγραφής και μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του αέρα. Τους μαθητές και τις μαθήτριες χαιρέτησε και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου κ. Δήμητρα Βουτσά.

Μετά το Πανεπιστήμιο οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνομίλησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Γιουτίκα. Ενημερώθηκαν από τον ίδιο για τους εννέα σταθμούς που υπάρχουν στην πόλη μας (λιμάνι, οδός Λαγκαδά-Σταυρούπολη, Πλατεία Αγίας Σοφίας,Τμήμα Χημείας, Κορδελιό, Καλαμαριά, Πανόραμα, Γραφεία Περιφέρειας) που δημιουργήθηκαν μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ για την μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Έπειτα από ερώτηση μαθήτριας, εξήγησε ότι οι μετρήσεις καταγράφονται στον υπολογιστή και οι μέσες τιμές καθημερινά φιλοξενούνται στο site της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Οι πολίτες με εγκατάσταση μιας εφαρμογής στο κινητό, έχουν την δυνατότητα να βλέπουν online τις μετρήσεις σε καθημερινή ροή.
Επιπρόσθετα, ο κ. Γιουτίκας, μίλησε στους μαθητές/τριες για θέματα καθαριότητας τονίζοντας πώς πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν άλλη νοοτροπία και παρακινώντας τους να αρχίσουν να ενδιαφέρονται και να ενεργούν οι ίδιοι για την πόλη τους και να μη περιμένουν πάντα από τους άλλους. Προς το τέλος αυτής της ενδιαφέρουσας συνάντησης, ο συνομιλητής μας αναφέρθηκε στο μέλλον και συγκεκριμένα στα επαγγέλματα που θα ανθίσουν στις πόλεις. Ο κ.Γιουτίκας ευχαρίστησε τους μαθητές για την παρουσία τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στα σχέδια τους.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δούνε τον μετρητή αιωρούμενων σωματιδίων που είναι εγκατεστημένος στην αυλή του μεγάρου και να ενημερωθούν σχετικά από την υπεύθυνη της περιφέρειας. Έφυγαν πλούσιοι σε γνώσεις αλλά και προβληματισμένοι/ες για το μέλλον της πόλης μας.