«Μελωδικές» αναμνήσεις από τη Θεσσαλία-Συμμετοχή στη 16η Συνάντηση Χορωδιών Καρδίτσας
Απρ 17 2024

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 η Χορωδία Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου & Αποφοίτων [Όμιλος Χορωδίας και Ορχήστρα] συμμετείχε στην  16η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 42ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίου Φεστιβαλικού θεσμού και πρότυπου επαρχιακού Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από  28 Μαρτίου μέχρι  7 Απριλίου 2024 στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι. Η διοργάνωση  ήταν αφιερωμένη  στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824-1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του και στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του.Επίσης, ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια και διαχρονική σύνθεση «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, αθάνατο χορωδιακό έργο του μεγάλου συνθέτη, καθώς συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της 9ης Συμφωνίας.

Κορυφαίες προσωπικότητες  παρευρέθησαν  ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής  Επιτροπής του Φεστιβάλ, όπως  ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini , η τ. Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nis (Σερβία) Μαέστρος SuzanaKostic, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνθέτης Χρήστος Σαμαράς, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης Ιωσήφ Βάλετ κ.α. ενώ στη διοργάνωση συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Σοφάδων. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το πρόγραμμα της χορωδίας μας  και το βιογραφικό της παρουσιάστηκαν στο κοινό από τους διοργανωτές. Το ρεπερτόριο περιλάμβανε έργα  λόγιας χορωδιακής, έντεχνης ελληνικής και κινηματογραφικής μουσικής. 

Η εμφάνιση της χορωδίας μας στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και απεκόμισε εξαιρετικές κριτικές από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Ν. Ευθυμιάδη καθώς και από τους παρευρισκόμενους διακεκριμένους μαέστρους. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προτάθηκε στη χορωδία μας από την καλλιτεχνική επιτροπή να συμμετέχει σε αντίστοιχο χορωδιακό φεστιβάλ ή σε χορωδιακές συναντήσεις με διαγωνιστικό χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν στη Σερβία και στην Ιταλία τους επόμενους μήνες.

Αποκορύφωμα της συνεργασίας των συμμετεχόντων χορωδών ήταν η από κοινού παρουσίαση  της Ωδής στη Χαρά, (Ode an die Freude), ποίημα τού Γερμανού ποιητή και ιστορικού Φρίντριχ Σίλερ, απόσπασμα του οποίου στη έγινε ευρύτερα γνωστό όταν μελοποιήθηκε από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν το 1824, ο οποίος την ενέταξε στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της Ενάτης συμφωνίας του, ως χορωδιακή συμφωνία, για τέσσερις σόλο φωνές, χορωδία και ορχήστρα σε ρε μείζονα. Τις συμμετέχουσες χορωδίες διηύθυνε στο παραπάνω κοινό έργο ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης.

Ανεξίτηλες οι αναμνήσεις και πολύτιμες οι μουσικές εμπειρίες των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, που τους έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα μουσικά χαρίσματα και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους αλλά και να ανταλλάξουν καλλιτεχνικές ιδέες και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό.

Η μουσική αυτή δράση εμπλουτίστηκε πολιτιστικά με την επίσκεψη στην περιοχή των Τρικάλων. Την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, οι μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν την Πύλη και την πόλη των Τρικάλων. Αρχικά, ξεναγήθηκαν στην Πύλη, τόπο αυξημένου θρησκευτικού, ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, περπάτησαν στο πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα και επισκέφθηκαν τον βυζαντινό ναό «Πόρτα Παναγιά»  όπου πληροφορήθηκαν την ιστορία του ναού. Στη συνέχεια, απόλαυσαν τη φύση μέσα στο καταπράσινο πάρκο του Αγίου Γεωργίου στα Τρίκαλα και το μεσημέρι  γευμάτισαν σε παραδοσιακό εστιατόριο στην περιοχή «Παλιά Μανάβικα» (στην παλιά πόλη) μετά από μία σύντομη περιήγηση στον πεζόδρομο του κέντρου της πόλης.

Την ευθύνη της διδασκαλίας και διεύθυνσης του μουσικού συνόλου είχε η Αναστασία Γκίνη, μουσικολόγος ενώ τον συντονισμό του ορχηστρικού σχήματος ο Βασίλης Μυλωνάς, χημικός. Σημαντική ήταν η συμβολή των ταλαντούχων αποφοίτων του Σχολείου μας, του Βασίλη Μαθά (καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Σχολείου), της Ζένιας Ματέλλα (φοιτήτριας) και της Λυδίας Πεταλούδη (δασολόγου).

Στη χορωδία και την ορχήστρα συμμετείχαν οι μαθητές:

Χορωδία:

Γυμνάσιο: Δέσποινα Γκανάκη, Γεωργία- Άννα Δέδε, Ευγενία Εμεξεζίδου, Δήμητρα Αναστασία Ζαγκαρέτου, Ηρώ Ζαχαριάδου, Ιωάννα Καινούργιου, Ιωάννα Κοροκυθάκη, Ελισάβετ Νικολαΐδου, Αλεξάνδρα Ξενίδου, Στεφανία Ποτολιού, Ερμής Τσιόλας [Α΄τάξη]

Παϊσία Αθανασιάδου, Βέρα Βαλτούδη, Μαρία Γκουραμάνη, Μαρία Γιάμπαστου, Θάνος Γιαντσίδης, Αθανασία Μανωλοπούλου, Κάλλια Μούζα, Χριστίνα Μαντζιάρα-Τερζητάνου, Πανδώρα Πασκουάλ-Ντίνου, Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος  [Β΄τάξη]

Μαρία Δήμου, Γιώργος Ζήσης, Κατερίνα Καρατζόγλου, Δημόκριτος Κώστα, Τάσος Κυριακίδης, Σωτήρης Μανταμόπουλος, Φωτεινή Μεταλλίδη, Ελένη Ξεναρίου, Αλέξανδρος Ποτολιός, Δήμητρα Τουτζιάρη [Γ΄τάξη]

Λύκειο: Μαριάννα Σεβιντικίδη, Ηλιάννα Σμυρλόγλου, Ευτυχία Τολίδη,  Πασχαλία Τουτζιάρη.

Ορχήστρα:

Θάνος Γιαντσίδης, Ελένη Ξεναρίου και Πανδώρα Πασκουάλ-Ντίνου (πιάνο),  Βέρα Σονάυ (φλάουτο), Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος (κιθάρα)

Βασίλειος Μυλωνάς (χημικός): κιθάρα και μαντολίνο

«Η ζωή είναι ωραία», λοιπόν, όπως τραγούδησαν στο φεστιβάλ οι νεαροί χορωδοί, και την απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο μέσα από την τέχνη των τεχνών, τη μουσική!

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και αναμένουμε τις επόμενες μουσικές δράσεις!