Οι Ελαιώνες προς εξερεύνηση
Νοέ 8 2019

Καθημερινά, τα παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης μετακινούνται από διαφορετικά σημεία της πόλης για να φοιτήσουν σε ένα σχολείο που βρίσκεται στους Ελαιώνες, το ομορφότερο προάστιο της Θεσσαλονίκης, στους πρόποδες του Πανοράματος και το οποίο φυσικά είναι κατάφυτο από ελαιόδεντρα.

Εκπαιδευτικά στο πλαίσιο της προσέγγισης που επιχειρείται αυτό το χρονικό διάστημα και στην οποία το παιδί «καλείται να γνωρίσει» μεταξύ άλλων τον τόπο του, το δρόμο της κατοικίας του, το σχολείο του και τη γύρω φύση, τα νήπια και τα προνήπια περιηγήθηκαν στους αύλειους χώρους του σχολείου, προκειμένου να «ανακαλύψουν τα διάσημα δέντρα» χάρη στα οποία πήρε το όνομά της και όλη η περιοχή στην οποία ανήκει το σχολείο.

Όταν λοιπόν ανακάλυψαν αρκετά από αυτά, έτρεξαν κοντά τους και αφέθηκαν να τα παρατηρούν. Ψηλάφισαν τους κορμούς τους, μάζεψαν φύλλα και καρπούς, σύγκριναν το πάχος των κορμών, τον αριθμό των κλαδιών και τα φυλλώματα μεταξύ τους και έκαναν υποθέσεις για την ηλικία των δέντρων.

Η επαφή με τη φύση προσδίδει μια αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας, κεντρίζει το ενδιαφέρον και αποτελεί πηγή εμπειριών και γνώσεων. Έτσι λοιπόν σε λίγο σκαρφάλωσαν στους κορμούς τους των ελαιόδεντρων, κρεμάστηκαν από τα κλαδιά τους και έπαιξαν στη σκιά που προσφέρουν.

Η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντα χώρου με έναν τρόπο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα παιδαγωγικό απογειώνει τη διδακτική πρακτική ενός σχολείου και προβάλλει έναν σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής με αποδράσεις στη φύση όταν δίνονται οι ευκαιρίες.