Εφαρμόζοντας τη Δημοκρατία στην Πράξη
Οκτ 22 2023

Εκλογές 5μελών και 15μελούς συμβουλίου

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου οι μαθήτριες και οι μαθητές του Αρσάκειου Λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου τους. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου προηγήθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 5μελών μαθητικών συμβουλίων των τμημάτων. Τα μαθητικά συμβούλια των τμημάτων, στην πρώτη συνεδρίαση, συζήτησαν για το Πλαίσιο Οργάνωσης Σχολικής Ζωής διατυπώνοντας τις προτάσεις των μαθητών/τριών [εδώ].

Η διαδικασία ξεκίνησε με την διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης των μαθητών/τριών στον 2ο όροφο του σχολείου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν  οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι στην ολομέλεια. Οι υποψήφιοι/ες απευθύνθηκαν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους με λόγο πρωτότυπο, ουσιαστικό, με πολύ κέφι και πάνω απ’ όλα ειλικρινή, για να ζητήσουν την ψήφο τους. To γεγονός αυτό βοήθησε να γίνουν οι κατάλληλες προεκλογικές ζυμώσεις και συζητήσεις. Άλλωστε οι εκλογές αλλά και συνολικά η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στις μαθητικές κοινότητες είναι μια διαδικασία πολύ ουσιαστική, που αφορά τη δράση αλλά και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, την άσκησή τους στη συλλογικότητα, στη συνεργασία, στην πρωτοβουλία, στο να διαμορφώνουν, να εκφράζουν ελεύθερα και να υπερασπίζονται τη γνώμη τους. Κι είναι πολύ όμορφη η εικόνα του σχολείου ολόκληρου συγκεντρωμένου στον ίδιο χώρο με τους μαθητές και τις μαθήτριες μοναδικούς/ές πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες!

Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που είχαν την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών ορίστηκαν από την μαθητική κοινότητα. Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και η κάθε ομάδα πέρασε με την κάλπη της από τα τμήματα που αντιστοιχούσαν στη ζώνη ευθύνης της, για να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου έγινε η τελική και περιπετειώδης καταμέτρηση των σταυρών από την εφορευτική επιτροπή και καταγράφηκαν στα πρακτικά της εκλογικής διαδικασίας τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου.

Οι καθηγητές που συντονίσαμε τις μαθητικές εκλογές (Μπούτσικας Στέλιος, Φυσικός –  Μιχαλόπουλος Νίκος, Μαθηματικός) και η Διευθύντρια θέλουμε να συγχαρούμε όλα τα παιδιά για την ωριμότητα αλλά και τη ζωντάνια με την οποία πλαισίωσαν τη διαδικασία και αντιμετώπισαν τις όποιες δυσκολίες της.

Ιδιαίτερα συγχαίρουμε όλα τα νεοεκλεγμένα μέλη των μαθητικών συμβουλίων και τους ευχόμαστε μια γόνιμη και ουσιαστική θητεία.

Τα 5μελή Συμβούλια των τμημάτων εδώ.

Το 15μελές Συμβούλιο του Σχολείου εδώ.