Όταν τα βλέμματα των νέων όλου του κόσμου διασταυρώνονται! Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Οκτ 22 2023

Για μία ακόμη χρονιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β’ και Γ΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία εικονική διαδρομή στα γεγονότα τις επικαιρότητας μέσα από την παιδαγωγική δράση «Regard des Jeunes de 15 ans/ Gaze into the mind of 15 year olds».

Περισσότεροι από δεκαέξι χιλιάδες έφηβοι από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να ψηφίσουν ανάμεσα σε είκοσι φωτογραφίες, που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου AFP (Agence France-Presse), τη φωτογραφία η οποία, κατά τη γνώμη τους, αντιπροσωπεύει καλύτερα τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

Η δράση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της βράβευσης των ανταποκριτών σε εμπόλεμες περιοχές με το βραβείο BAYEUX CALVADOS-NORMANDIE, και μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλες τις χώρες του κόσμου. Η ψηφοφορία πραγματοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.Τα αποτελέσματα από τη δράση της φετινής χρονιάς ανακοινώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2023 (μπορείτε να τα δείτε εδώ). Ο στόχος της δράσης είναι να επιτρέψει στους μαθητές να ενημερωθούν για τα γεγονότα της επικαιρότητας και να πιάσει τον παλμό μιας γενιάς που θα δημιουργήσει τη δημοκρατία του αύριο, διασφαλίζοντας την ελευθερία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, αφού μελέτησαν το παιδαγωγικό υλικό στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, συζήτησαν με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους για ζητήματα της επικαιρότητας που αφορούν την ιδιότητα του πολίτη, το περιβάλλον, την ασφάλεια και τον πολιτισμό και αντάλλαξαν απόψεις έχοντας ως εργαλείο τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο Σχολείο. Η συγκεκριμένη δράση τούς έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ερμηνεύσουν τα γεγονότα της χρονιάς που πέρασε με τη δική τους ματιά.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες καθοδήγησαν οι καθηγητές Αγγλικών Βαγγέλης Δήμος, Βίκη Κωσταρά και Άννα Οικονόμου και οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση και Σοφία Καρασάββα.