Μαθητική Δράση για το κλίμα και την Κλιματική Αλλαγή
Μαρ 31 2023

 υποστηρίζοντας την κλιματική αξία των αστικών δέντρων

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, είχε προκηρύξει διαγωνισμό στο πλαίσιο της «1ης Μαθητικής Δράσης για το κλίμα και την Κλιματική Αλλαγή». Μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Α1 συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό με δύο εργασίες: α) στην  κατηγορία «Διαγωνισμός Ψηφιακής φωτογραφίας» πήραν μέρος οι μαθήτριες Αλεξίου Σταυρούλα, Αραμπατζή Αικατερίνη, Βαρδοπούλου Γλυκερία, Γαλανού Αικατερίνη και Θάνου Αλεξάνδρα και β) στην κατηγορία «Κλιματικό project» οι μαθητές και οι μαθήτριες Γήτας Ζώης, Δάκου Μαρία-Ηλέκτρα, Δημητρίου Μιλτιάδης, Ήλκου Ιωσηφίνα, Θάνογλου Βασιλική-Ελένη και Καλογιάννη Ιωάννα.

 Μάλιστα, το project των παιδιών βρέθηκε στην πρώτη τριάδα των βραβευμένων εργασιών και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσαν οι παραπάνω φορείς.

Η εργασία τους εξηγούσε όρους όπως το κλίμα, η κλιματική αλλαγή και τα αέρια του θερμοκηπίου, δίνοντας έμφαση στην ευθύνη τους για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Επίσης, πρότειναν τρόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με κυριότερη την αλλαγή του τρόπου ζωής μας για τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής στις πόλεις, όπου είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Στο σημείο αυτό τόνισαν την ανάγκη της ύπαρξης δασών στις παρυφές των πόλεων, καθώς και τη δημιουργία χώρων πρασίνου εντός τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει).
Η συγκεκριμένη εργασία σχετίζεται άμεσα με το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «CLIVUTClimate Value of Urban Trees» που εκπονείται στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης την τρέχουσα σχολική χρονιά σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας του Α.Π.Θ. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε ομάδες, να μετρήσουν και να καταγράψουν τα δέντρα που υπάρχουν στην αυλή των Σχολείων, προκειμένου μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής να δημιουργηθεί ένας χάρτης των δέντρων που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, με σκοπό τον υπολογισμό ισορροπίας διοξειδίου του άνθρακα με το οξυγόνο.
Δράσεις όπως αυτές ενισχύουν αλλά και αναδεικνύουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι/ες για το μέλλον του κόσμου μας.
Τον συντονισμό της εκπόνησης των εργασιών είχε η καθηγήτρια Χημείας Γεωργία Στεφανίδου και τη φιλολογική επιμέλεια η φιλόλογος Ιφιγένεια Αναγνώστου. Στην εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν η καθηγήτρια Χημείας Γεωργία Στεφανίδου και η φιλόλογος Παναγιώτα Νανά.