Πέντε διακρίσεις στους Α.Λο.Τε. και μια ζεστή συζήτηση
Μαρ 20 2024

 με τα παιδιά που
συμμετείχαν με τα έργα τους στους Αγώνες Λόγου και Τέχνης

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, τελευταία μέρα τις Αποκριάς και λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη Τελετή Βράβευσης των Αγώνων Λόγου και Τέχνης στο Αρσάκειο Ψυχικού [εδώ], μαζευτήκαμε στο Αμφιθέατρο του Λυκείου όχι μόνο για να απονεμηθούν τα βραβεία, οι έπαινοι και οι βεβαιώσεις συμμετοχής των 15ων Α.Λο.Τε., αλλά κυρίως για να ακούσουμε και να συζητήσουμε τα έργα των παιδιών.

Αφορμή για τα έργα των παιδιών ήταν το αισιόδοξο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Η πιο όμορφη θάλασσα» [εδώ] και η προτροπή της Επόπτριας των Αρσακείων Σχολείων κ. Β. Παπαπέτρου-Μουρσελά: Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν υπάρχει στ’ αλήθεια η ομορφιά. Ζώντας σε έναν κόσμο που διαλύεται από τη βία, τις απώλειες, τις μεγάλες και μικρές δυσκολίες, την εκδίκηση της φύσης, την ανθρώπινη απληστία, τον πόλεμο, τις χιλιάδες χαμένες ψυχές στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, φτάνουμε στο σημείο να πιστέψουμε πως η ομορφιά δεν υπάρχει. Πως ίσως δεν υπήρξε ποτέ. Κι όμως! Αν κοιτάξουμε προσεκτικά, θα τη βρούμε κρυμμένη παντού γύρω μας: Στον τρυφερό λόγο που ψιθυρίζουν αγαπημένα πρόσωπα ή κάποιος ξένος. Στον ήλιο που ανατέλλει βάφοντας τον ουρανό. Σε ένα μωρό που κάνει τα πρώτα του βήματα. Στις ανέμελες στιγμές με φίλους. Στο ζώο που δείχνει ανυπόκριτα τη χαρά του, χωρίς να περιμένει τίποτα. Στο χέρι που απλώνεται στον αδύναμο, όταν το έχει ανάγκη. Στο μοίρασμα. Στην Αγάπη κάθε μορφής. Με αφορμή το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Η πιο όμορφη θάλασσα», από τη συλλογή «Γράμματα στην αγαπημένη», πιάστε τα μολύβια και τα πινέλα σας, τη φωτογραφική μηχανή ή την κιθάρα σας και δώστε πνοή σε όλα αυτά τα μικρά καθημερινά πράγματα, τις ασήμαντες φαινομενικά λεπτομέρειες που κάνουν τον κόσμο μας ένα γοητευτικό, μαγευτικό και ανεπανάληπτο σύμπαν. Φανταστείτε αυτόν τον κόσμο, τον «μικρό τον μέγα» να γίνεται μέσα από τα μάτια σας και τη δύναμη της τέχνης σας ακόμα καλύτερος, δικαιότερος και ομορφότερος για όλους!

 

Δεκατέσσερις μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στους  Αγώνες με διηγήματα, ποιήματα, φωτογραφίες, σκίτσα και μουσική. Πέντε από αυτούς/ές διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν: ο Αντώνης Ατζέμης με το πρώτο βραβείο στη Οργανική Σύνθεση -και μάλιστα για τρίτη χρονιά!-, η Αθανασία Μπαλάση με το πρώτο βραβείο Διηγήματος, η Κωνσταντίνα Οικονόμου με το τρίτο βραβείο Διηγήματος, η Ελισάβετ Σαββίδου με το τρίτο βραβείο Σκίτσου και η Κατερίνα Αραμπατζή με έπαινο για τη Φωτογραφία της.

 

Στη συνάντησή μας διαβάστηκαν κείμενα των παιδιών, είδαμε τα εικαστικά τους έργα και ακούσαμε το βραβευμένο κομμάτι του Αντώνη. Κυρίως όμως μοιραστήκαμε τις πηγές της έμπνευσης των παιδιών, τη σχέση τους με την δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση -όχι πάντα πετυχημένη, αλλά πάντα ανακουφιστική.

Ήταν μια όμορφη μέρα και μια πολύ ζεστή συνάντηση: μπράβο σε όλους και όλες και ευχαριστίες για λόγια, εικόνες και μελωδίες που μοιράζεστε μαζί μας.

Δείτε και ακούστε τα βραβευμένα έργα των παιδιών:

1ο Βραβείο Οργανικής Σύνθεσης:

 

Αντώνης-Παναγιώτης Ατζέμης

 

1ο Βραβείο Διηγήματος: Αθανασία Μπαλάση
3ο Βραβείο Διηγήματος: Κωνσταντίνα Οικονόμου
3ο Βραβείο Σκίτσου: Ελισάβετ Σαββίδου
Έπαινος Φωτογραφίας: Κατερίνα Αραμπατζή