Η Μαρίζα Ντεκάστρο στο σχολείο μας
Απρ 17 2018

   

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές των Ε’ & Στ’ τάξεων του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν τη γνωστή συγγραφέα κ.Μαρίζα Ντεκάστρο, στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας. Η συγγραφέας και οι μικροί αναγνώστες της Στ’ τάξης αλληλοεπίδρασαν με αφορμή το βιβλίο της «Ένας κόσμος σε κίνηση». Η παγκόσμια ιστορία του 18ου και του 19ου αιώνα αποτέλεσε εφαλτήριο για παιχνίδι, γνώση αλλά και φιλοσοφική αναζήτηση. Τα παιδιά εμβάθυναν περαιτέρω στον ιστορικό πλούτο της εποχής και ταξίδεψαν νοερά στην εποχή των επαναστάσεων, των εξερευνήσεων και των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών.

Στη συνέχεια οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Έρικα» της συγγραφέα Ruth Vander Zee του οποίου τη μετάφραση έχει επιμεληθεί η κ.Ντεκάστρο και το οποίο φωτίζει πλευρές του Ολοκαυτώματος.

Η κ. Ντεκάστρο μίλησε στα παιδιά για την ηρωίδα του βιβλίου και απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει γι’ αυτήν οι μαθητές.

 

Με την παρουσίασή της και ένα διαδραστικό παιχνίδι που κλήθηκαν να παίξουν στο τέλος οι μαθητές, η συγγραφέας τους βοήθησε να κατανοήσουν τις ρίζες και τις συνέπειες της προκατάληψης, του ρατσισμού και της δημιουργίας στερεοτύπων αλλά και να  διερευνήσουν τους κινδύνους της σιωπής, της απάθειας και της αδιαφορίας  μπροστά στην καταπίεση των άλλων.