Διδακτική επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Robotixlab Space
Φεβ 7 2019

Tην Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές της Β΄ τάξης του Σχολείου μας θα πραγματοποιήσουν την τέταρτη διδακτική τους επίσκεψη, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας αλλά και του ευρύτερου προβληματισμού που καλλιεργείται ενόψει του 7ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Ο σύγχρονος άνθρωπος και η ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί» (Αρσάκεια Σχολεία Εκάλης, 17 και 18 Απριλίου 2019), στο Robotixlab Space (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 27, κτήριο Phoenix Center / www.robotixlab.com).

Το Robotixlab Space είναι ένας νέος, ειδικά σχεδιασμένος χώρος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί την εκπαιδευτική φιλοσοφία «Out of the box learning», τις διαδραστικές εγκαταστάσεις για gamified learning, τις φανταστικές ιδέες των παιδιών και τις τρομερές εφευρέσεις τους. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο εκπαίδευσης, πειραματισμού, κατασκευών, επικοινωνίας, προγραμματισμού, δυναμικών δράσεων και άλλων εκπλήξεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ρομπότ: Ψηφιακά όνειρα του αύριο ή μαλλιαρά πρόβατα του σήμερα;». Το πρώτο μισό του προγράμματος περιλαμβάνει μια διαδραστική παρουσίαση της Ρομποτικής σαν επιστήμη, τη χρήση της στην καθημερινότητά μας αλλά και μια προβολή στο κοντινό μέλλον και το τι γίνεται σήμερα σε ερευνητικό επίπεδο στο αντικείμενο. Η παρουσίαση περιλαμβάνει διαδραστικό παιχνίδι με διάφορα κατασκευάσματα όπως ρομποτικούς βραχίονες, ρομπότ με κάμερα και λογισμικό αναγνώρισης εικόνας, ρομποτικό βοήθημα για τυφλούς, ρομποτικό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων, ρομπότ βιομιμητικής κ.ά.

Στο δεύτερο μισό του προγράμματος οι μαθητές θα πρέπει να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ρομπότ, τα οποία θα πρέπει να λύσουν μια υπόθεση μυστηρίου με τίτλο «Black Out». Ειδικοί εκπαιδευτές εισάγουν τα παιδιά με χειροπιαστό τρόπο στην ρομποτική όπου μέσα από την κατασκευή, τον προγραμματισμό, τα πειράματα και τις βελτιώσεις θα πρέπει να συνεργαστούν σε ομάδες και να λύσουν ένα μυστήριο που βύθισε την πόλη στο σκοτάδι.

Τα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί από τον Μηχανικό Ρομποτικής και απόφοιτο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης, Αντώνη Κάνουρα, και υλοποιούνται από εκπαιδευμένους εμψυχωτές-εκπαιδευτές.