Η Επιστήμη σας προσκαλεί να γνωρίσετε διαδικτυακά τους Ερευνητές και να χαρείτε τη μαγεία της έρευνας.
Η «Βραδιά του Ερευνητή» αφορά εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. Εκτός από τη φυσική συμμετοχή των μαθητών/τριών του Σχολείου στη «Βραδιά του Ερευνητή» στο Μέγαρο Μουσικής, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου με πειράματα Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας [εδώ], οι εκδηλώσεις είχαν και ψηφιακή μορφή, φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές και τις μαθήτριες -έστω και εξ αποστάσεως- με τους ερευνητές.
Πρόκειται για μία δράση με τίτλο «Chat Lab», που εντάσσεται στη Βραδιά του Ερευνητή, με μια σειρά από σύντομες διαδικτυακές συζητήσεις με ερευνητές, που απαντούν ερωτήματα και πιθανούς προβληματισμούς για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ιατρική, το Περιβάλλον, τις μετακινήσεις στις πόλεις, την Αγροτεχνολογία, την Έξυπνη Γεωργία και άλλα θέματα. Τα ερωτήματα απαντούν ερευνητές από το ΕΚΕΤΑ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και γενικότερα από όλα τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας.
Αυτές οι πρωτότυπες δράσεις έλαβαν χώρα και τη φετινή χρονιά στο Σχολείο μας.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Χημείας Γεωργία Στεφανίδου συμμετείχε στην δράση «CHAT LAB» με το τμήμα της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών της Α΄ τάξης, επιλέγοντας να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο το μάθημα. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, ο ερευνητής Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά της Κρήτης, Νίκος Σπανουδάκης, συζήτησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές σχετικά με δύο επίκαιρα θέματα, την «επεξηγήσιμη τεχνητή νοημοσύνη» και τις πλατφόρμες low-code / no-code. Εξήγησε στα παιδιά μέσα από βίντεο και φωτογραφίες τον σωστό τρόπο χρήσης των λογισμικών αυτών και τι ακριβώς μπορούν να μας προσφέρουν. Έκλεισε με το εξής συμπέρασμα: ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται πάντα ο άνθρωπος.
Επιπλέον, τα τμήματα της Β΄ Λυκείου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή 2025, είχαν την ευκαιρία την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσουν online «ζωντανά» τον Ήλιο μέσα από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών και με αυτό τον τρόπο να ταξιδέψουν στα μυστήρια του σύμπαντος. Κηλίδες, εκρήξεις και μαγνητικές καταιγίδες συνέβησαν μπροστά στα μάτια τους. Ο Ήλιος από κοντά ήταν τόσο διαφορετικός! Η παρατήρηση αυτή βοήθησε τα παιδιά να καταλάβουν πώς συμβαίνουν κάποια φυσικά φαινόμενα, όπως το βόρειο σέλας ή και … προβλήματα, όπως η απώλεια της δορυφορικής σύνδεσης.
![]() |
![]() |
![]() |
Όλες αυτές οι δράσεις έδωσαν σε περισσότερους/ες μαθητές/τριες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της επιστήμης και να ανακαλύψουν τα «μυστικά» και φυσικών φαινομένων όπως η «συμπεριφορά» του Ήλιου και τεχνητών δημιουργημάτων του ανθρώπου όπως η τεχνητή νοημοσύνη.



