Εργαστήρια Δεξιοτήτων: “Δε μαλώνω, δε μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω”
Ιούν 10 2022

Η Δ΄1 τάξη τού Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ασχολήθηκε με τη θεματική τής ασφάλειας και τής πρόληψης και συγκεκριμένα πραγματοποίησε πρόγραμμα με τίτλο: «Δε μαλώνω, δε μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω».

Το πρόγραμμα αυτό είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της εκδήλωσης επιθετικών και εκφοβιστικών συμπεριφορών στον χώρο τού σχολείου για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Κατά τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια οι μαθητές προσπάθησαν να κατανοήσουν την έννοια του εκφοβισμού, τις διάφορες μορφές του, τους εμπλεκόμενους σε αυτό το φαινόμενο, τον ρόλο του καθενός, καθώς και να προβληματιστούν για τις δικές τους συμπεριφορές και στάσεις.

Μέσα από την καλλιέργεια τής ενσυναίσθησης, τής ψυχικής ανθεκτικότητας και την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα δικά τους συναισθήματα και βιώματα συνειδητοποιώντας πόσο πιο ικανοποιητική εμπειρία είναι το να συμπεριφέρονται με σεβασμό και αγάπη στους ανθρώπους γύρω τους.

Ως επιστέγασμα τού προγράμματος και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που πραγματοποίησαν στο μάθημα της Μουσικής με τίτλο «Μουσική και κοινωνία», οι μαθητές έγραψαν το δικό τους τραγούδι για να αποτυπώσουν δημιουργικά τις σκέψεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Η μουσική ιδέα, καθώς και όλα τα στοιχεία τής σύνθεσης και επεξεργασίας του τραγουδιού (μουσικό θέμα, ρυθμός, ταχύτητα, στίχοι και ερμηνεία) είναι προϊόν δημιουργίας των παιδιών, υπό την καθοδήγηση και τον μουσικό συντονισμό τής καθηγήτριας μουσικής του σχολείου κ. Χριστίνας Ζορμπά. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε η δασκάλα τής τάξης κ. Μερόπη Καλούτσα.