Πειράματα που εντυπωσιάζουν..
Οκτ 11 2018

στη Βραδιά του Ερευνητή

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ομάδα μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, με την στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε με παρουσίαση πειραμάτων χημείας στη «Βραδιά του ερευνητή», που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

H «Βραδιά του ερευνητή» είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2005 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή τού Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους ερευνητές, την παρουσίαση των βραβευμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας, της έρευνας για την κοινωνία, η «Βραδιά ερευνητή» στοχεύει στην προώθηση του επαγγέλματος του ερευνητή ως μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική για τη νεολαία.

Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας κ. Γεωργίας Στεφανίδου παρουσίασαν εννέα εντυπωσιακά πειράματα χημείας που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και μάγεψαν τους μικρούς θεατές, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα και να συμμετάσχουν σε ορισμένα από αυτά. Το αγαπημένο άρωμα καραμέλας που ευωδίασε ευχάριστα τον χώρο, ο ήχος με τη παράλληλη δημιουργία φλόγας που προκάλεσε το γνωστό αέριο υδρογόνο ήταν κάποια από τα πειράματα που παρουσιάστηκαν.

Παράλληλα την ίδια μέρα και άλλοι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους, να παρακολουθήσουν μουσικο-επιστημονικά δρώμενα και διαδραστικά πειράματα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, να γοητευτούν και να χαρούν από τη μαγεία της επιστήμης.

Στην παρουσίαση των πειραμάτων συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές: από το Γυμνάσιο: Βερβερίδης Νικόλαος, Βλαχοπούλου Φωτεινή, Γεωργιάδου Ελευθερία, Δαύρης Στυλιανός, Ζαγορίδης Παναγιώτης, Ιεροπούλου Κρίστα, Κουκούτση Αλκμήνη, Μπουζοπούλου Στυλιανή, Παπαθανασίου Ευθαλία, Πράττου Ευαγγελία, Σαρρή Ελένη-Μαρία, Σαρρής Γεώργιος, Σισμανίδου Βιολέτα-Γεωργία, Τρικούκης Κωνσταντίνος, Τσαβλή Στυλιανή-Μαρία και από το Λύκειο:Ηλιάδου Ειρήνη, Καραθάνος Κωνσταντίνος, Μανωλόπουλος Ηλίας.
Ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων της Φ.Ε., κ. Δημήτριος Κλαυδιανός παρευρέθη στην εκδήλωση, παρακολούθησε τα πειράματα των παιδιών και τους έδωσε δικαιολογημένα θερμά συγχαρητήρια για την προετοιμασία, την αφοσίωση και τη συνολική τους παρουσία.
Βίντεο από την εκδήλωση…