Στα εργαστήρια του Στρατού
Φεβ 2 2024

μια εξαιρετική διδακτική επίσκεψη

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Χημείας Γενικής Παιδείας της Β΄ Τάξης  του Λυκείου, το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε την τρίτη διδακτική του επίσκεψη την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 με τους μαθητές τής θετικής κατεύθυνσης της Β’ Λυκείου – που θα συνεχίσουν στα τμήματα Υγείας και Πολυτεχνείου στην Γ’ Λυκείου – στα παρακάτω δύο στρατόπεδα:

  1. Το Στρατόπεδο «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, όπου επισκεφθήκαμε  το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων και
  2. Το Στρατόπεδο «Κακιούση» στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Καυσίμων και Ελαιολιπαντικών.

Στο στρατόπεδο «Μεγάλου Αλεξάνδρου» ξεναγηθήκαμε στην 884 ΠΑΒΕΤ (Προκεχωρημένη Αποθήκη Βάσεως Εφοδιασμού Τροφίμων). Εκεί μας υποδέχθηκε ο Διοικητής Συνταγματάρχης Εφοδιασμού Μεταφορών Κωνσταντίνος Νικήτας και μας ενημέρωσε για τις δυνατότητες που προσφέρει η Σχολή Ευελπίδων σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων της Μονάδας, όπου ενημερωθήκαμε για τις αναλύσεις που πραγματοποιεί το εργαστήριο αυτό. Συγκεκριμένα είδαμε -και μάλιστα κάποιοι από τους μαθητές μας που το επιθυμούσαν, έκαναν και οι ίδιοι κάποιες μετρήσεις- πώς γίνονται οι έλεγχοι των μηχανικών ιδιοτήτων των αλεύρων, πώς μετριέται η οξύτητα του ελαιόλαδου, καθώς και κάποια άλλα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου. Την ενημέρωση έκανε ο Ταγματάρχης Εφοδιασμού Μεταφορών και Χημικός Μηχανικός Κουτσοκώστας Νικόλαος, η Επιλοχίας Εφοδιασμού Μεταφορών και Τεχνολόγος Τροφίμων Μακαντάση Πολυξένη και η Λοχίας Εφοδιασμού Μεταφορών και Γεωπόνος Μπαλάσκα Ξένη, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ.

Στο  Στρατόπεδο «Κακιούση» μας υποδέχθηκε ο Διοικητής Αντισυνταγματάρχης Εφοδιασμού Μεταφορών Πασχάλης Παρασκευάς και μας ενημέρωσε για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους απόφοιτους του Πολυτεχνείου και ταυτόχρονα στρατιωτικούς να απορροφηθούν σε αντίστοιχα εργαστήρια του Ελληνικού Στρατού.  Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Καυσίμων και Ελαιολιπαντικών της Μονάδας, όπου ενημερωθήκαμε για τις αναλύσεις που πραγματοποιεί το εργαστήριο. Συγκεκριμένα είδαμε -και μάλιστα πάλι κάποιοι από τους μαθητές μας έκαναν και οι ίδιοι κάποιες μετρήσεις- πώς γίνονται οι έλεγχοι ποιότητας των Καυσίμων και Ελαιολιπαντικών του στρατού. Την ενημέρωση έκανε ο Ταγματάρχης Εφοδιασμού Μεταφορών και Χημικός Μηχανικός Μουιανός Αναστάσιος, η Επιλοχίας και Τεχνολόγος Πετρελαιολιπαντικών Καραγιάννη Αικατερίνη και η Λοχίας και Τεχνολόγος Πετρελαιολιπαντικών Γκιουλέκα Ιωάννα, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε πολύ.

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τους δυο Διοικητές, τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Νικήτα και τον Αντισυνταγματάρχη Πασχάλη Παρασκευά  για την φιλοξενία και την απλόχερη ενημέρωση που μας προσέφεραν.  Ήταν μια επίσκεψη που συνδύαζε ενημέρωση σε εργαστηριακές τεχνικές, αλλά και πολύτιμο επαγγελματικό προσανατολισμό.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές Χημείας Β. Μυλωνάς και Γ. Στεφανίδου, και ο καθηγητής Μαθηματικών Αλ. Μάντζιος.