«ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ»: βρίσκοντας καινούργιες ρίζες
Φεβ 2 2024

 Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης | τρίτη διδακτική επίσκεψη

Την Τρίτη 30/01/2024 και στο πλαίσιο της τρίτης διδακτικής επίσκεψης σε αυτή τη σχολική χρονιά, τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών της Β’ τάξης συνοδευόμενα από τους φιλολόγους Βίκτωρα Βαβαρούτσο και Αντωνία Βουλγαράκη, επισκέφτηκαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Μετοικεσία».

Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της ιστορίας και των νέων ελληνικών, αλλά και με την προοπτική της ιστορίας προσανατολισμού, με την οποία οι μαθητές θα ασχοληθούν την επόμενη χρονιά. Η έκθεση διοργανώθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της μικρασιατικής καταστροφής. Στην έκθεση παρουσιάζεται τμήμα του αρχείου του ΚΙΘ  με τα μητρώα προσφύγων και τα οικογενειακά βιβλιάρια, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τη διαδικασία της πολιτογράφησής τους κατά το διάστημα 1923- 1926.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν από τον ιστορικό Κωνσταντίνο Τσιρώνη και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και τη λειτουργία του. Επίσης ενημερώθηκαν για τις ιστορικές συγκυρίες της εποχής εκείνης καθώς και για το μοναδικό χαρακτηριστικό της συνθήκης της Λοζάνης να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα όσον αφορά στην ανταλλαγή των πληθυσμών. Στη συνέχεια ασχολήθηκαν με το να επεξεργαστούν το πρωτότυπο πολύτιμο αυτό υλικό, το οποίο παρουσίαζε  σύνθεση των οικογενειών των προσφύγων, ονόματα, τόπους καταγωγής, τόπους εγκαταστάσεως, που επίσης αντικατόπτριζαν και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, δημόσια έργα που ανέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη διευκόλυνσή τους, και το κυριότερο, την διαδικασία για την πολιτογράφησή τους ως Ελλήνων πολιτών, βάζοντας πλέον τέρμα στην ιδιότητα του πρόσφυγα.

Οι μαθητές και μαθήτριες, εφοδιασμένοι με σχετικό φύλλο εργασίας,  κατέγραψαν πληροφορίες και τις εντυπώσεις τους. Την επόμενη μέρα επιστρέφοντας στο σχολείο εμβάθυναν περισσότερο στο θέμα της έκθεσης και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις εντυπώσεις τους.