Αθλητική Ανταπόκριση από το γήπεδο του ποδοσφαίρου
Δεκ 13 2018

 ‘’Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ’’

από τον Καραθάνο Κωνσταντίνο, μαθητή του Α’1

Πόσες φορές αλήθεια έχει διατυπωθεί αυτή η ρήση των αρχαίων Ελλήνων; Αμέτρητες, γιατί αφορά όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους και ειδικότερα τους μαθητές.

Γνωρίζουμε όλοι πως το σχολείο είναι ο χώρος μάθησης και πνευματικής καλλιέργειας  αλλά ταυτοχρόνως και σωματικής άσκησης.
Το σχολείο λοιπόν, ενισχύει τον αθλητισμό μέσα από το μάθημα της φυσικής αγωγής, αλλά επειδή κι αυτό δεν αρκεί, γίνονται ενέργειες ώστε τα παιδιά να συμμετάσχουν και σε άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει παρατηρηθεί πως η συχνή σωματική άσκηση έχει θετικές επιδράσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δράσεις, ουσιαστικά συμβάλλει, στην φυσική, ατομική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Ο σχολικός αθλητισμός έχει στόχο να βοηθήσει τους μαθητές, να διαμορφώσουν συμπεριφορές, να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων, να αποδέχονται με σύνεση την ήττα ή την νίκη, να μάθουν να συνεργάζονται με ομαδικό πνεύμα, να αναπτύξουν την ευγενή άμιλλα και τέλος, να σέβονται και να εκτιμούν τον αντίπαλο.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων διοργανώθηκε το αθλητικό τουρνουά ‘’Αιγαίο 2018’’. Πραγματοποιήθηκε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια, αλλά και στο Γυμναστήριο του σχολείου μας, από την 29-11-18 έως και 2-12-18, και περιελάμβανε τα αθλήματα βόλεϊ, μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Το παρακάτω ρεπορτάζ αφορά το ποδόσφαιρο. Έλαβαν μέρος 16 ποδοσφαιρικές ομάδες λυκείων αντίστοιχων ιδιωτικών σχολείων, από την Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη και Κατερίνη. 

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Αρσακείου λυκείου Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε αυτό το τουρνουά, με ομολογουμένως αρκετά καλή παρουσία. Συγκεκριμένα, ο πρώτος αγώνας της ομάδας μας έγινε το μεσημέρι της ημέρας έναρξης του τουρνουά 29-11-2018 με την ομάδα του Ανατόλια και παρά την πολύ καλή απόδοσή μας, ηττηθήκαμε με 2-1. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πήραμε το… αίμα μας πίσω, γιατί σε έναν αμφίρροπο και συγκλονιστικό αγώνα κερδίσαμε τον ‘’Πλάτωνα’’ με 3-2.

 Επόμενη  ημέρα αγώνων για την ομάδα μας ήταν το Σάββατο 1-12-2018…. Πρωί-πρωί, καλούμαστε να αποδείξουμε την αξία μας, με αντίπαλο την ομάδα ‘’Campion’’. Με μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση, η ομάδα μας συνέτριψε τον αντίπαλο μας, με το εντυπωσιακό σκορ 4-0!!!

Ο ενθουσιασμός  μας απερίγραπτος…η αδρεναλίνη στα ύψη, αλλά ταυτοχρόνως και η αγωνία μας πολύ μεγάλη, γιατί ακόμα δεν είχαμε εξασφαλίσει την πρόκριση μας στην επόμενη φάση που ήταν η ημιτελική. Οι αγώνες των άλλων ομάδων συνεχίζονταν και ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων τους, θα μας έδινε την πολυπόθητη πρόκριση. Αυτό θα μας γινόταν γνωστό το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι αγώνες τελικά είχαν θετική έκβαση και τα αποτελέσματα μας έδωσαν την πρόκριση στα ημιτελικά.

               Ο ημιτελικός αγώνας θα γινόταν το βράδυ της ίδιας ημέρας. Αντίπαλός μας ήταν το κολλέγιο Ψυχικού. Η αγωνία μας στο απόλυτο… οι επικοινωνίες μεταξύ μας συνεχείς. Όλη η προσοχή μας ήταν στραμμένη στον βραδινό αγώνα. Επιτέλους έρχεται η ώρα… είμαστε όλοι στην προθέρμανση της ομάδας, χαρούμενοι και… συνεπαρμένοι από το 4-0 του προηγούμενου αγώνα… Αρχίζει το ματς το οποίο… χάθηκε από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, καθώς ο αντίπαλος μας σκόραρε από πολύ νωρίς, ρίχνοντας το ηθικό μας. Η τελική έκβαση του αγώνα δεν ήταν καθόλου καλή για εμάς, ήττα με 3-0.

Τι λέγαμε στην αρχή; να μάθουμε να αποδεχόμαστε με σύνεση την ήττα και την νίκη…

Το πιο σημαντικό είναι να αθλούμαστε, συμμετέχοντας σε αθλητικές εκδηλώσεις και μαζί με την σωματική άσκηση ουσιαστικά  εκπαιδεύεται και το μυαλό μας.

Αυτή είναι η αλήθεια… και τελικά η μεγαλύτερη αξία είναι η ισορροπία στο σώμα και στο πνεύμα για να επικρατήσει και να κυριαρχήσει η ψυχική γαλήνη που είναι τόσο απαραίτητη για όλους μας…