Επίσκεψη της ομάδας «ΑΡΣΙΣ» στα τμήματα της Α΄τάξης
Οκτ 17 2023

Ευαισθητοποίηση σε θέματα εκφοβισμού και περιθωριοποίησης | Προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Tην Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου παρακολούθησαν, κατά τμήματα, μία δίωρη εκπαιδευτική βιωματική παρέμβαση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από εκπροσώπους του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Το θέμα της συγκεκριμένης δράσης ήταν η Βία και ο Σχολικός Εκφοβισμός και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Ομάδας Δράσης κατά της Βίας, των Διακρίσεων και του Σχολικού Εκφοβισμού» του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης,

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΩΡΙΩΝ-Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» και οργανώνονται με βάση την μεθοδολογία των εγχειριδίων Compass και Compasito, επίσημων εγχειριδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα με παιδιά και νέους.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ κ. Γιώργος Γακούδης και οι εθελόντριες της οργάνωσης είχαν μία συζήτηση με τα παιδιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και τη βία και τις μορφές της. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν μαζί τους τη δραστηριότητα «Σκηνές Εκφοβισμού» από το εγχειρίδιο Compasito. Χώρισαν τη σχολική αίθουσα σε τέσσερα τεταρτημόρια και διαβάζοντας στα παιδιά περιπτώσεις εκφοβισμού και δίνοντάς τους τέσσερις επιλογές, τα καλούσαν να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν στο αντίστοιχο τεταρτημόριο. Η δραστηριότητα αυτή έγινε αφορμή για προβληματισμό και γόνιμη συζήτηση μεταξύ των παιδιών, καθώς δικαιολόγησαν την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης ή παρουσίασαν την προσωπική τους αντίδραση στην ανάλογη περίσταση. Έτσι, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, να «μπουν στα παπούτσια» του θύματος, του θύτη ή του παρατηρητή και συνεπώς, να κατανοήσουν πιο αποτελεσματικά τις συνέπειές του.