«Ένα μικρό καράβι πίσω δε γύρισε..» Επίσκεψη στον Σύλλογο Λόγιας Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής «Ρωμανός ο μελωδός»
Φεβ 27 2023

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο Εργαστήριο 5 με θέμα «Χτίζουμε μουσικές γέφυρες και ‘σπάμε κούπες’», στο πλαίσιο του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού πολιτισμού», επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Λόγιας Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής «Ρωμανός ο μελωδός». Ο Σύλλογος έρευνας, μελέτης και διάδοσης της βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο μελωδός» δημιουργήθηκε το 1996 στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να προσφέρει, σε νέους κυρίως ανθρώπους, τη δυνατότητα γνωριμίας και εκμάθησης της λεγόμενης «Βυζαντινής μουσικής» (εκκλησιαστικής, εξωτερικής, λόγιας και παραδοσιακής). Χάρη στο μεράκι και στην εθελοντική προσφορά των μελών του, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό χώρο κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Φιλίππου 47, πλησίον της Ρωμαϊκής αγοράς.

Οι μαθήτριές μας και οι διδάσκοντες που τις συνόδευσαν, με την πολύτιμη συνδρομή των μελών του Συλλόγου, ήρθαν σε επαφή με τη σμυρναίικη και παραδοσιακή μουσική. Τα μέλη του Συλλόγου πραγματοποίησαν μια εκτενή και κατατοπιστική παρουσίαση της ανθρωπογεωγραφίας και των κοινωνικών συνθηκών που επηρέασαν τη μουσική της Σμύρνης πριν την καταστροφή. Παράλληλα με το πολύχρωμο μουσικό μωσαϊκό που παρουσίασαν, έπαιξαν και τραγούδησαν μουσικά κομμάτια που αφορούσαν τόσο στην περίοδο πριν από τον διωγμό όσο και στην περίοδο μετά από εκείνον. Η βιωματική επαφή των παιδιών με τα ακούσματα της εποχής εκείνης αλλά και ταξίδι στον χρόνο μέσα από τη σύνδεση με το παρόν αποτέλεσαν για εκείνα μια πολύτιμη εμπειρία.

 

Τέλος, έλαβε χώρα μία αναλυτική παρουσίαση των οργάνων (έγχορδων, κρουστών και πνευστών) που προέρχονται από την Ανατολή και αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής μας μουσικής. Μέσα από κατανοητή αλλά και εξειδικευμένη παράλληλα ορολογία, σκιαγραφήθηκαν τόσο οι λεπτές όσο και οι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στη δυτική και στην ανατολική μουσική, καθώς και οι παράμεροι εκείνες που αργότερα συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η επίσκεψη στον Σύλλογο πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία των φιλολόγων του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Αντωνόπουλου, Βίκτωρα Βαβαρούτσου και Παναγιώτας Μυτακίδου, που συνεργάζονται στο Εργαστήριο 5, καθώς και του διευθυντή του Αρσακείου Γυμνασίου, Θανάση Νευροκοπλή.