Διδακτική επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στη Μονή Βλατάδων και στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών
Οκτ 19 2020

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 οι μαθητές της Β΄ τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη διδακτική τους επίσκεψη στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης μας. Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους της Μονής, πληροφορήθηκαν για το έργο του Ιδρύματος και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπου βρίσκονται η βιβλιοθήκη με πλήθος σπάνιων βιβλίων, το μουσείο, το εργαστήριο επεξεργασίας χειρογράφων μοναστικών καθιδρυμάτων, η συλλογή μικρογραφιών κ.ά.

Η Μονή Βλατάδων, όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Ιωάννα Κλιάρη, οφείλει την ονομασία της στους Κρητικούς αδελφούς Δωρόθεο και Μάρκο Βλαττή και είναι το μοναδικό βυζαντινό μοναστήρι το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα στην πόλη από το 1400 κ.έ. Η Μονή είναι γνωστή επίσης και με το όνομα «Τσαούς Μοναστήρ». Παρέμεινε ανοιχτή και επί Τουρκοκρατίας, καθώς το νερό που διοχετευόταν στην πόλη από τη Μονή, της παρείχε προνόμια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι μαθητές μας παρακολουθήσαν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις και το περιβαλλοντικό ζήτημα. Με αφορμή τις δύο ταινίες, κλήθηκαν να αποδώσουν ζωγραφικά τις ιδέες τους σχετικά με το θέμα «Θεός για μια μέρα». Στη συνέχεια έλαβαν ένα φύλλο εργασίας προς συμπλήρωση και προβληματισμό σχετικά με το έργο του Ιδρύματος.

Τα παιδιά επισκέφθηκαν επίσης τον ναό της Μονής με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και το παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου. Ακολούθησε δραστηριότητα με πηλό στον οποίο τα παιδιά αποτύπωσαν, με όποιο είδος γραφής ήθελαν, το όνομα του Σχολείου τους.

Τέλος, με τη βοήθεια και τις οδηγίες της υπεύθυνης του εκπαιδευτικού προγράμματος, Ιωάννας Κλιάρη, οι μαθητές δενδροφύτευσαν στον «Κήπο των ευχών» μια ελιά και ένα χρυσάνθεμο, τοποθετώντας και μια επιγραφή με το χωρίο από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη: «ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολὺν καρπὸν φέρει» (Ιω 12, 24) και μαζί στίχους του πρόσφατα εκλιπόντος Θεσσαλονικιού ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου: «Και τί δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος».

Τους μαθητές μας συνόδευσαν στη διδακτική επίσκεψη οι καθηγήτριες Χριστίνα Καλπακίδου, Σωσσάνα Καρανάσιου, Βασιλική Ρούσκα και Νικολέτα Σατσλή.