Διδακτική επίσκεψη της Α΄ τάξης στο ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού «Βέλος»
Οκτ 20 2020

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, οι μαθητές της Α’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την πρώτη τους διδακτική επίσκεψη στο ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Βέλος», που είναι αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά ένα ιστορικό πλοίο-σύμβολο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  με αντιδικτατορική δράση, καθώς ελάχιστα ομοίου τύπου σώζονται παγκοσμίως. Το θρυλικό «Βέλος» παροπλίστηκε το 1991, χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα το 1994 και από το 2002 είναι επισκέψιμο από τους πολίτες. 

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους εξωτερικούς  χώρους του πλοίου και απέκτησαν μέσω της ξενάγησής τους πολύτιμες πληροφορίες για την κατασκευή του πλοίου, τον τρόπο λειτουργίας του, τον αριθμό του πληρώματος αλλά και για την σπουδαία ιστορική του σημασία. Εν συνεχεία, μαθητές και συνοδοί καθηγητές μεταφέρθηκαν στον άνω εκθεσιακό χώρο του πλοίου, όπου παρακολούθησαν μία ολιγόλεπτη προβολή με στιγμιότυπα από την ιστορία του πλοίου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τη συμβολή του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Στο τέλος της ξενάγησης, οι μαθητές προμηθεύτηκαν αναμνηστικά από ειδικό πάγκο που είχε στηθεί σε εξωτερικό χώρο του πλοίου.

Αξίζει να αναφερθεί,  πως για την αποφυγή διασποράς του Covid-19, η επίσκεψη στο πλοίο πραγματοποιήθηκε ανά τμήμα, ενώ η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική καθ’ όλη την παραμονή των μαθητών και των συνοδών καθηγητών στο πλοίο.