Μαθητές του Σχολείου μας “σε ρόλο Διπλωμάτη”
Δεκ 24 2019

Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ

«Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη»

Οι μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά στην Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», το μοναδικό αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα συνέδριο τέτοιου είδους, το οποίο αποτελεί προσομοίωση των επιτροπών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεξάγεται στην ελληνική γλώσσα. Οι μαθητές Μάριος-Γεώργιος Αντωνίου ως εμπειρογνώμων για την Κίνα, Παναγιώτης Γρηγοριάδης-Κότσιαλης ως εμπειρογνώμων για την Κίνα, Ιωάννης Δημόπουλος ως εμπειρογνώμων για την Βενεζουέλα, Ελένη Καράταγλη ως εμπειρογνώμων για την Ουγγαρία, Αντωνία Μιχαηλίδου ως εμπειρογνώμων για τις Φιλιππίνες, Νικόλαος Περράκης ως εμπειρογνώμων για την Βουλγαρία και Πολύμνια Χρηστίδου ως εμπειρογνώμων για το Μαυροβούνιο, ανέλαβαν για τρεις μέρες τον ρόλο των διπλωματών στις επιτροπές του ΟΗΕ εκπροσωπώντας ο καθένας τη χώρα που του είχε ανατεθεί.

Στην προσομοίωση, που διοργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΡΟΗ» και φιλοξένησαν τις δύο πρώτες μέρες τα εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι εργασίες διήρκεσαν από 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2019 και η καταληκτική συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ. Την τελετή λήξης παρακολούθησαν, εκτός από τους μαθητές-διπλωμάτες, εκπαιδευτικοί, γονείς και φορείς της πόλης, του κοινοβουλίου και του ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι και επαίνεσαν τόσο την πρωτοβουλία για την προσομοίωση στην ελληνική γλώσσα όσο και το υψηλό επίπεδο στην απόδοση των μαθητών.

Οι μαθητές μας υποδύθηκαν με επιτυχία ο καθένας έναν εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εκπροσώπησαν διάφορες εθνικότητες και εισηγήθηκαν στις επιτροπές τους προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή συγκεκριμένων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Η προσομοίωση προσέφερε την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΟΗΕ, να μάθουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία και τους κανόνες δημόσιας συζήτησης και διαπραγμάτευσης, να εξοικειωθούν με το πώς να συμπεριφέρονται σε ένα διεθνές forum και κυρίως να συζητούν στη μητρική τους γλώσσα επίκαιρα θέματα. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο μαθητής μας-διπλωμάτης της Κίνας Μάριος-Γεώργιος Αντωνίου διακρίθηκε και τιμήθηκε με «εύφημο μνεία».

Μετά από εργασίες δύο ημερών οι διπλωμάτες σε κάθε επιτροπή κατήρτισαν ένα έγγραφο, όπως ακριβώς συμβαίνει στις επιτροπές του ΟΗΕ, το οποίο, αφού ψηφίστηκε, αποτελεί πλέον απόφαση της επιτροπής τους. Με τον τρόπο αυτόν όσοι συμμετείχαν απέκτησαν γνώσεις και έμαθαν να διαφωνούν ή να συμφωνούν με άλλους που εκπροσωπούν διαφορετικές αντιλήψεις ή ιδεολογίες, πάντα όμως με διπλωματικό τρόπο, να συμβάλλουν στη λήψη κοινής απόφασης με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβαστικές προτάσεις, και γενικά να ενδιαφέρονται για τα διεθνή δρώμενα και για τις ανάγκες των άλλων. Ας σημειωθεί ότι το ΜΡΔ 2019 συμμετείχε στην εκστρατεία προώθησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ εστιάζοντας στον Στόχο 10 «Λιγότερες Ανισότητες».

Στο περιθώριο της προσομοίωσης οι μαθητές μας ξαναβρήκαν παλαιούς γνώριμους, απέκτησαν νέους φίλους, λειτούργησαν με υπευθυνότητα και αλληλοκατανόηση και απεχώρησαν ικανοποιημένοι ως Έλληνες πολίτες με δράσεις και ενδιαφέρον για τους πολίτες όλου του κόσμου.

Την υποστήριξη της ομάδας των μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου (προετοιμασία, συνοδεία των μαθητών) είχαν οι φιλόλογοι Μαρία Φωτίου και Αντωνία Κ. Βουλγαράκη.

 

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που είχε πολλαπλά κέρδη για μάς. Μας έκανε πιο έμπειρους στην ομιλία και τη συζήτηση, μάθαμε πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη να τα υπερασπιζόμαστε, μάθαμε να εκπροσωπούμε μια χώρα και να προσπαθούμε να την καταλάβουμε. Επίσης κερδίσαμε καινούριες σπουδαίες φιλίες και χαρήκαμε τη συνεργασία με τους συμμαθητές μας και τις επιτυχίες μας. Και ευχαριστώ πολύ για την παρότρυνση και την καθοδήγηση από το υπέροχο σχολείο μας.

Μάριος-Γεώργιος Αντωνίου, εμπειρογνώμων διπλωμάτης Κίνας

στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ,

ειδικό θέμα: Απαγόρευση Φυλετικής Προπαγάνδας και Ρητορικής Μίσους

 

Οι “Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη” είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους μαθητές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τις ικανότητές τους στη ρητορεία και τη διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δύσκολο είναι να εκπροσωπείς μια χώρα που διαφωνείς με την πολιτική της. Πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις τις θέσεις της και να υπερασπίσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και μέσα από δυσκολίες. Με αυτόν τον τρόπο συμμετείχα και εγώ σε αυτό το πρόγραμμα και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα για όλους τους μαθητές στο μέλλον. Επιπλέον οι ΜΡΔ είναι η μόνη προσομοίωση στη μητρική μας γλώσσα.

Ελένη Καράταγλη, εμπειρογνώμων διπλωμάτις Ουγγαρίας

στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ,

ειδικό θέμα: Απαγόρευση Φυλετικής Προπαγάνδας και Ρητορικής Μίσους

 

Ήταν καλύτερα από ότι περίμενα. Το σχολείο πρέπει να παίρνει μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις σαν αυτήν επειδή είναι πολύ καλή εμπειρία.

Νικόλαος Περάκης, εμπειρογνώμων διπλωμάτης Βουλγαρίας

στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ,

ειδικό θέμα: Προστασία του Παιδιού από κάθε Μορφή Βίας