Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου 1544: Το μαρτύριο του Μιχαήλ Μαυρουδή
Μαρ 21 2021

Σε μια απόπειρα κατανόησης των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και δημιουργικής ανασύνθεσης της εποχής και των προσώπων της, οι μαθητές της Β΄ τάξης ασχολούνται εδώ και καιρό στο μάθημα των Θρησκευτικών με τους Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της. Μελετούν πηγές, όπως το Νέον Μαρτυρολόγιον του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ή το Νέον Λειμωνάριον του Μακαρίου Νοταρά, και ζωντανεύουν με τη δημιουργική γραφή, την εκφραστική ανάγνωση και τη συνθετική τους ικανότητα στιγμές, διλήμματα, εντάσεις και συγκρούσεις, εμπνευσμένες από τη ζωή και το μαρτύριό τους. Το έργο είναι σε εξέλιξη και ευελπιστούμε να παρουσιαστεί σύντομα ολοκληρωμένο.

Μικρό δείγμα αυτής της ενασχόλησης μίας ομάδας μαθητών (Στυλιανού Νικόλαος, Τεμπερεκίδου Αικατερίνη, Τολίδη Ευτυχία, Τσαπακίδου Κυριακή και Χρηστίδου Μαριάννα) από τις 16 συνολικά, παρουσιάζεται με αφορμή τη μνήμη του νεομάρτυρα Μιχαήλ Μαυρουδή, ο οποίος μαρτύρησε σαν σήμερα πριν 477 χρόνια, στις 21 Μαρτίου του 1544, έξω από την Εκκλησία της Υπαπαντής, απέναντι από την Καμάρα.

Ο Μιχαήλ Μαυρουδής γεννήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα στα Άγραφα. Οι γονείς του από μικρό παιδί τού έμαθαν να αγαπάει τον Θεό και να σέβεται τις εντολές Του. Όταν ενηλικιώθηκε, μετανάστευσε στην Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως αρτοποιός. Μιλώντας με μωαμεθανό γνωστό του, έπεσε στην παγίδα να μιλήσει ελεύθερα και να εκφράσει τις χριστιανικές του απόψεις, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του. Έτσι, ήρθε σε δίλημμα: αν θα διαλέξει τη θρησκεία του ή τη ζωή του. Ο Μωαμεθανός δικαστής έδωσε εντολή να ραβδίσουν τον Μιχαήλ και να τον οδηγήσουν στη φυλακή ενόψει της εκτέλεσής του. Ο έπαρχος της πόλης οδήγησε τον Μιχαήλ στον τόπο του μαρτυρίου, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος Οθωμανών που περικύκλωσε τον μάρτυρα χλευάζοντάς τον. Οδηγήθηκε στην πυρά γυμνός και υπέμεινε το φρικτό μαρτύριό του, μένοντας σταθερός στην πίστη του. Κάηκε σαν λαμπάδα και παρέδωσε την ψυχή του στις 21 Μαρτίου του 1544 έξω από την Εκκλησία της Υπαπαντής, απέναντι από την Καμάρα. Εικόνες και τοιχογραφίες του σώζονται σε διάφορους ναούς και μονές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Δείτε, διαβάστε και ακούστε τις εργασίες των παιδιών, κάνοντας ΚΛΙΚ στα παρακάτω εικονίδια

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ και ΕΙΚΟΝΕΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ και ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΧΗΤΙΚΟ
Γράμμα ενός μουσουλμάνου στη μητέρα του

Νίκος Στυλιανού

Γράμμα στη μητέρα

Κάτια Τεμπερεκίδου

Ο πύρινος δρόμος της γαλήνιας αναζήτησης

Ευτυχία Τολίδη

Το τελευταίο γράμμα..

Κυριακή Τσαπακίδου

Γιατί η σιωπή είναι συνενοχή..

Μαριάννα Χρηστίδου