Η ομαδική εικαστική έκθεση «Νεομάρτυρες: Πορεία προς την Ελευθερία» στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 27-9-21 έως και την Παρασκευή 8-10-21
Σεπ 19 2021

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη μεταφορά της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Νεομάρτυρες: Πορεία προς την Ελευθερία» από τον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και τη φιλοξενία της σε αυτό για δύο εβδομάδες, από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.

Στην έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Αγιορειτικής Εστίας και των Αρσακείων Σχολείων της Φ.Ε. για τον εορτασμό του επετειακού έτους των 200  χρόνων από την Επανάσταση του 1821, περιλαμβάνονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 26 εικαστικοί. Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογραφεί ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας. Τα έργα της έκθεσης είναι διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.ά.

Η έκθεση κατά τη φιλοξενία της στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης θα είναι επισκέψιμη από τους μαθητές όλων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, ενώ παράλληλα θα προσκληθούν να την επισκεφθούν και μαθητές γειτονικών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Στο διάστημα της παραμονής της στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Θεάτρου, τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, στις εξής ημερομηνίες:

  • Παρασκευή 1 Οκτωβρίου [09:00 – 10:00]: Παρουσίαση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Νεομάρτυρες: Πορεία προς την Ελευθερία» από τον Αναστάσιο Ντούρο, Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, και τον Γιώργο Κόρδη, εικαστικό, αγιογράφο και επισκέπτη καθηγητή σε Πανεπιστήμια της Notre Dame, της Νότιας Καρολίνας και του Yale. Θα ακολουθήσει συνομιλία με μαθητές για την έκθεση και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνοτροπίας στην τέχνη της εικαστικής μαρτυρίας της Εκκλησίας.
  • Δευτέρα 4 Οκτωβρίου [10:00 – 11:00]: Παρουσίαση του αφιερωματικού 23ου τεύχους του περιοδικού του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης «Νεογράφημα» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, καθώς και του 227ου φύλλου της Μεσολογγίτικης εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» που επανεκδόθηκε από μαθητές της Γ΄ τάξης. Θα ακολουθήσει συνομιλία των μαθητών-συντακτών με τον Νικόλαο Παναγιώτου, καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, και την Ανθή Μπάλιου, υπ. διδάκτορα του τμήματος.
  • Παρασκευή 8 Οκτωβρίου [10:00 – 11:00]: Παρουσίαση του διαδραστικού χάρτη με τους Νεομάρτυρες Θεσσαλονίκης και περιχώρων, συνεργατική δημιουργία μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης. Θα ακολουθήσει συνομιλία μαθητών της Γ΄ τάξης με τον Παναγιώτη Υφαντή, καθηγητή του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, για τους καρτερικούς ήρωες της πίστης.