Νεογράφημα, τεύχος 25: Αφιέρωμα στην προσφορά της επιστήμης στη ζωή, στον άνθρωπο και στον πολιτισμό
Μαΐ 16 2022

Αφιέρωμα στην προσφορά της επιστήμης στη ζωή, στον άνθρωπο και στον πολιτισμό

Η απόφαση να αφιερώσουμε το 25ο τεύχος στην προσφορά της επιστήμης στη ζωή και στον πολιτισμό του ανθρώπου, πάρθηκε κατά το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. Όπως συμβαίνει σε όλες τις κρίσεις, έτσι και με την πανδημία δοκιμάστηκαν και ζυγίστηκαν όλοι αλλά και όλα όσα μέχρι τότε θεωρούνταν «κανονικά» ή και αυτονόητα. Τότε, λοιπόν, ήταν που εξαχνώθηκαν «σαν το άχυρο, που ο αέρας το σκορπίζει από προσώπου γης» πολλοί από εκείνους που, με τη θορυβώδη παρουσία τους, μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον ενός φιλοθεάμονος κοινού. Τότε ήταν, που το βλέμμα όλων στράφηκε και ανακάλυψε –όχι χωρίς έκπληξη και σίγουρα με ανακούφιση λυτρωτική– ένα άλλο.. “είδος” ανθρώπων, των επιστημόνων: αυτών των μειλίχιων, στοχαστικών, ευαίσθητων μα και στιβαρών στη διαχείριση της κρίσης, που «σαν τα δέντρα, που είναι φυτεμένα εκεί που τρέχουν τα νερά, δίνουν τους καρπούς τους στον καιρό τους· το φύλλωμά τους δεν μαραίνεται ποτέ και πετυχαίνουν το καθετί που κάνουν.». Αυτοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, αδιάλειπτα («μέρα νύχτα» κατά το ψαλμικό λόγιο) προσηλωμένοι στη μελέτη, στον στοχασμό και στην έρευνα, πήραν το τιμόνι στα χέρια τους, πάλεψαν με τον πανδημικό ιό, συμπαραστάθηκαν με αυταπάρνηση στους ασθενούντες, καθοδήγησαν με σύνεση την κοινωνία, θωράκισαν την ανθρωπότητα με το εμβόλιο και, όταν η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αποτραβήχτηκαν ήσυχα κι άφησαν το φωτεινό παράδειγμά τους να μας εμπνέει.

Στο 25ο τεύχος του Νεογραφήματος, χάρη στην ευγενική παραχώρηση και άδεια, που τόσο γενναιόδωρα μας παραχώρησε η κυρία Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του MOMus και Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, κοσμείται με έργα του Ιβάν Κλιούν από την έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο με τον τίτλο «Ιβάν Κλιούν. Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες» στη Μονή Λαζαριστών (02.07.2021–29.4.2022).

Η ζωγραφική παρουσία των έργων του Ιβάν Βασιλίεβιτς Κλιούν (1873-1943), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας, σε ένα τεύχος αφιερωμένο στην επιστήμη μόνο ασύμβατη δεν είναι. Η οικειότητα των έργων του Ιβάν Κλιούν με την προσφορά της επιστήμης στη ζωή –αν μη τι άλλο– προοιωνίζεται μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνομιλία, όπως το έχει εγγράψει και ο ποιητής Νίκος Καρούζος στο «Πιστεύω» του:

Κι ἄν εἶναι βαθιὰ πεπρωμένος ὁ Ποιητής,

ἐκφράζει τὸ ἀνεξήγητο τοῦ ἐξηγητοῦ·

τυγχάνει νόμιμος διάδοχος τοῦ ἐπιστήμονα καὶ προκάτοχός του.

 

Ξεφυλλίστε το 25ο τεύχος, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο 

Αποθηκεύστε και διαβάστε το 25ο τεύχος, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο

Επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη και ξεφυλλίστε όλα τα τεύχη του περιοδικού μας, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο