Συνέντευξη με τον Δρόσο Τσαβλή, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μαρ 21 2020

Η πόλη είναι οι άνθρωποί της, με τα όνειρα και τη συμβολή τους στα κοινά

[προδημοσίευση από το αφιέρωμα του 21ου τεύχους του Νεογραφήματος για τη Θεσσαλονίκη] 

Συνέντευξη με τους: Γιώργο Αντωνίου (Γ1),  Λάμπρο Βέτσιο (Γ1), Χρήστο Καζάκο (Γ1), Χρήστο Κασακόγια (Γ1) και τη Βασιλική Λίταινα (Β2)

Οργάνωση και επιμέλεια: Αλέξης Αλεξίου και Ελένη Κόντα

Από ένα τεύχος αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια συνομιλία με εκπρόσωπο του Δήμου για το πώς αντιλαμβάνονται τα σημερινά παιδιά και αυριανοί δημότες τα προβλήματα αλλά και το μέλλον της πόλης μας. Έτσι επιδιώξαμε να συναντήσουμε τον κύριο Δρόσο Τσαβλή, ο οποίος –εκτός από γονέας δύο συμμαθητών μας (της Στέλλας και του Άρη) και έγκριτος πνευμονολόγος– υπηρετεί με θαυμαστή υπευθυνότητα τα κοινά της πόλης από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Τσαβλής δέχτηκε με ιδιαίτερη προθυμία, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του, να ακούσει τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς μας. Με λόγο διαυγή, αφοπλιστικά γαλήνιο, αλλά και τολμηρό όταν χρειάστηκε, μας πληροφόρησε χωρίς περιστροφές για τα σχέδια και τις ενέργειες του Δήμου στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν καθημερινά τους δημότες. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολουθεί, έκλεισε με μια απρόσμενα ενδιαφέρουσα πρόταση: Ο κύριος Τσαβλής προσκάλεσε το Δεκαπενταμελές Μαθητικό Συμβούλιο του Σχολείου μας να παραστεί και να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιάσει εκεί τις ιδέες και τις προτάσεις του για την πόλη μας. 

 

 

Νεογράφημα: Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά της πόλης μας;

Δρόσος Τσαβλής: Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ακόμη είχα μια έμφυτη τάση να ασχολούμαι και να προσπαθώ να βοηθάω όπου μπορώ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αποφάσισα να γίνω γιατρός και, όταν εγκαταστάθηκα στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισα ότι θέλω να βοηθήσω πέρα από τους ασθενείς μου και όλο το κοινωνικό σύνολο.

Νεογράφημα: Ποια στοιχεία πιστεύετε ότι κάνουν τη Θεσσαλονίκη μια ξεχωριστή πόλη;

Δρόσος Τσαβλής: Οι άνθρωποι της. Όλες οι πόλεις έχουν υποδομές, αλλά αυτό που διαφοροποιεί τις πόλεις είναι οι κάτοικοι που ζουν σε αυτές.

Νεογράφημα: Πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν οι νέοι στην προβολή και την ανάπτυξη της πόλης μας;

Δρόσος Τσαβλής: Με τη συμμετοχή στα κοινά. Υπάρχουν πολλές δημοτικές οργανώσεις στις οποίες μπορούν να συνεισφέρουν παιδιά όλων των ηλικιών με τον αυθορμητισμό, την όρεξη και το σφρίγος που διαθέτουν. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι καλοδεχούμενες στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Νεογράφημα: Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στην πόλη και γιατί;

Δρόσος Τσαβλής: Το πιο αγαπημένο μου μέρος στην πόλη είναι η Νέα Παραλία. Είναι εκεί που ανοίγει το μάτι σου, είναι εκεί που συναντάς τη θάλασσα και αισθάνεσαι ελεύθερος. Μπορείς να σκεφτείς δημιουργικά, να σου έρθουν ιδέες, να χαλαρώσει η ψυχούλα σου, το μυαλό σου.

Νεογράφημα: Η Νέα Παραλία αποτελεί εμβληματικό σημείο καλαίσθητου δημόσιου χώρου για τη Θεσσαλονίκη. Πώς σκοπεύει ο δήμος να την προστατέψει από τους βανδαλισμούς και να την αναδείξει περισσότερο;

Δρόσος Τσαβλής: Η Νέα Παραλία είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολλά χρόνια πριν και ανέδειξε πάρα πολύ την πόλη μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικό αυτό το παραλιακό μέτωπο που υπάρχει και πάρα πολλές δημοτικές διοικήσεις που έχουν περάσει ένωσαν τις δυνάμεις τους για να το κάνουν ακόμα καλύτερο. Δυστυχώς δέχεται βανδαλισμούς από ανόητους ανθρώπους οι οποίοι νομίζουν ότι εκεί θα βγάλουν όλη τους την ορμή. Το να εκφράζονται κάποιοι μέσω του βανδαλισμού είναι λάθος ως τρόπος σκέψης, δράσης και ζωής. Υπάρχει ένας σύλλογος που ονομάζεται «Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας», ο οποίος έχει αναλάβει εθελοντικά την προστασία και περιποίηση κάποιων γυάλινων περιπτέρων που υπάρχουν στη Νέα Παραλία. Από τη μεριά του Δήμου, ήδη έχουμε προγραμματίσει να υπάρξει περισσότερο πράσινο, περισσότεροι κάδοι, να είναι καλός ο φωτισμός και να διορθωθεί το δάπεδο των ποδηλατόδρομων και τα πλακάκια για να περπατάνε οι πεζοί. Επίσης, μία πρόταση που είχα κάνει εγώ προεκλογικά και την οποία θα υλοποιήσουμε όπου να’ ναι, καθώς έχει βρεθεί χορηγός, είναι η προμήθεια απινιδωτών. Μπορεί να ασχολούμαστε με τα πλακάκια και τα δέντρα της παραλίας, αλλά δεν ασχολούμαστε με τους ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά περπατάνε στην παραλία, και μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να πάθει μια ανακοπή, να πέσει κάτω και να τον χάσουμε, επειδή δεν υπάρχει κάποιος απινιδωτής. Οπότε έχω δρομολογήσει να χορηγηθούν δύο απινιδωτές στα γυάλινα περίπτερα, να εκπαιδευτούν οι εθελοντές των Φίλων της Νέας Παραλίας και να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αν τύχει να είναι εκεί και συμβεί κάτι.

Νεογράφημα: Οι Θεσσαλονικείς συχνά διατυπώνουν την άποψη ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους. Ποια μέτρα θα μπορούσε να πάρει η δημοτική αρχή για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των δημοτών;

Δρόσος Τσαβλής: Η δημοτική αρχή κατηγορείται ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Πρέπει να ξέρετε ότι εδώ εμπλέκεται κυρίως η αστυνομία και όχι η δημοτική αρχή. Η δημοτική αστυνομία δεν έχει τέτοια καθήκοντα, για παράδειγμα δεν μπορεί να συλλάβει τους παράνομους μικροπωλητές που έχουν απλώσει τις πραμάτειες τους στην Τσιμισκή. Αυτούς τους συλλαμβάνει η κανονική αστυνομία και επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, μόλις πάνε στο αστυνομικό τμήμα σε πέντε λεπτά ξαναφεύγουνε. Έχει καταργηθεί ο νόμος ο οποίος οδηγούσε στο αυτόφωρο τους παραεμπόρους και όλους αυτούς. Εκτός από αυτό, η δημοτική αστυνομία θα ενισχύσει τη δύναμή της. Προβλέπονται 365 θέσεις εργασίας στη δημοτική αστυνομία και μόνο οι 65 είναι καλυμμένες. Ο Δήμος θα προκηρύξει αυτές τις θέσεις εργασίας για να καλυφτούν. Οι δημοτικοί αστυνομικοί βγαίνουν πιο συχνά περιπολία στο δρόμο και τον Σεπτέμβρη θα μεταφερθούν τα κεντρικά της δημοτικής αστυνομίας από το Δημαρχείο που είναι σήμερα στη δεύτερη δημοτική κοινότητα, στην Ξηροκρήνη, όπου είναι πολύ υψηλός ο δείκτης εγκληματικότητας και του παραεμπορίου. Οπότε μόνο με την παρουσία της εκεί θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας της παραβατικότητας. Επίσης, για την ενίσχυση της ασφάλειας έχει προγραμματιστεί η αλλαγή των φώτων σε όλη την πόλη. Θα μπουν ισχυρά LED φώτα και οικονομικά, γιατί, όπου υπάρχει πολύ καλός φωτισμός, υπάρχει χαμηλή παραβατικότητα.

Νεογράφημα: Σας προβληματίζει η αύξηση της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών;

Δρόσος Τσαβλής: Το θέμα της μετανάστευσης προβληματίζει τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, όπως και κάθε Δήμο της Ελλάδας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όμως, υπάρχει μία διχογνωμία τώρα για αυτούς που θα έρθουν στην πόλη μας, σχετικά με τη συνθήκη της Γενεύης. Από πλευράς Δήμου, έχουμε ενισχύσει τις κοινωνικές δομές μας και τα γεύματά μας. Επίσης, υπάρχει το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), τα χρήματα του οποίου πιο πολύ τώρα πηγαίνουν στους μετανάστες. Έχουμε υπνωτήριο αστέγων, όπου από τα 80 άτομα τα 70 είναι αλλοδαποί μετανάστες. Ακόμα, κάνουμε και ενοικιάσεις κτηρίων για να τους στεγάσουμε. Αυτά, όμως, γίνονται πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο εμπλέκεται σε αυτά τα ζητήματα.

Νεογράφημα: Θέλουμε μια πόλη καθαρή με συνεχή αποκομιδή των σκουπιδιών και των ανακυκλώσιμων. Ο Δήμος έχει σχέδιο για βελτίωση της καθαριότητας;   

Δρόσος Τσαβλής: Ο Δήμος έχει 1.500 εργαζόμενους οι οποίοι μέχρι τώρα δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Υπάρχουν και 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι αποταμιευμένα από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών και πρέπει να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την καθαριότητα. Η νέα διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει καλή χρήση αυτών των χρημάτων και καλή οργάνωση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι επαρκούν για την καθαριότητα, αλλά δεν είναι καλά οργανωμένοι ακόμα. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται τώρα από τον Δήμαρχο και πιο πριν από τον Αντιδήμαρχο που έχει στην ευθύνη του την καθαριότητα, είναι να διαμορφωθεί ένα οργανόγραμμα για να μπορούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να εργάζονται καλά και να αποδίδουν. Η ανακύκλωση μετά τη ζημιά που πάθαμε, καθώς κάηκε το κέντρο της ανακύκλωσης, έχει πάει λίγο πίσω. Παρ’ όλα αυτά βοηθιόμαστε από ιδιώτες με τους οποίους έχουμε κάνει συμβάσεις και χρησιμοποιούν τα ανακυκλώσιμα. Τα ογκώδη έχουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μετακινηθεί κυρίως στη 5η Δημοτική Κοινότητα. Μέσα σε 3 μήνες έχουν μετακινηθεί 500 τόνοι ογκώδη. Δέχομαι ότι δεν βλέπω ακόμα μια πόλη καθαρή –γιατί περπατάω κι εγώ στους δρόμους και διαπιστώνω τα προβλήματα της καθαριότητας. Ωστόσο έχουνε γίνει πολύ σημαντικά βήματα και η πόλη δεν είναι όπως ήταν το καλοκαίρι, αλλά λίγο καλύτερη. Σηκώνει, βέβαια, πολλή δουλειά ακόμη.

Νεογράφημα: Μια πληγή για την πόλη συνιστούν οι μουτζούρες (tags / ψευτογκράφιτι), ακόμη και στις πρόσφατες αναπλάσεις του δημόσιου χώρου. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος για την αντιμετώπισή τους; 

Δρόσος Τσαβλής: Ο Δήμος μπορεί να παρέμβει μόνο μέσω της αστυνόμευσης, που σας είπα πριν ότι δεν επαρκεί. Αν υπάρχουν δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι περιπολούνε τακτικά, αυτό αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για αυτούς που ασχημονούν απέναντι στα κτήρια και στα μνημεία της πόλης. Είναι θέμα νοοτροπίας και παιδείας, όμως, που παίρνει κανείς από το σπίτι του και από το σχολείο του, αν θα πάει να βανδαλίσει ένα μνημείο η ένα δημόσιο κτήριο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βανδαλίζεται ένα δημόσιο κτήριο και να ξοδεύεται έτσι δημόσια περιουσία, επειδή εγώ θέλω να εκφράσω τον έρωτά μου στη Σούλα, στη Μαρία και να γράψω «Σούλα σ’ αγαπώ» ή «ΠΑΟΚ σε λατρεύω» ή όλα αυτά. Είναι, λοιπόν, θέμα κουλτούρας και παιδείας που δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν βελτιώνεται με το πέρασμα των ετών. Δηλαδή, αυτά που γίνονταν στη δικιά μου την ηλικία, τότε όταν ήμουν εγώ έφηβος, εξακολουθούν να συμβαίνουν και τώρα.

 

 

Θανάσης Νευροκοπλής: Πάντα, όμως, θα υπάρχει κάποιος παραβατικός. Εκεί μπαίνει το ζήτημα: να συλληφθεί, να τιμωρηθεί ή να ασκηθεί από τους υπόλοιπους μια στάση προστασίας ή, ακόμη πιο σωστά, αυτοπροστασίας;

Δρόσος Τσαβλής: Οι υπόλοιποι πρέπει να είναι πολύ ώριμοι κοινωνικά για να εμποδίσουν τους συνομήλικους τους να μην το κάνουν.

Θανάσης Νευροκοπλής: Πάντως πρέπει να καλλιεργηθεί αυτή η αίσθηση προστασίας μέσω της παιδείας. Είμαστε υπεύθυνοι, άμα δούμε κάποιον να του πούμε: «Τι κάνεις εδώ; Αυτό ανήκει και σε μένα. Δεν είναι αποκλειστικά δικής σου χρήσης!».

Δρόσος Τσαβλής: Μα και οι γονείς μου θα το πληρώσουν. Άμα το χαλάσω, και οι γονείς μου θα κληθούν μέσω των δημοτικών τελών να το πληρώσουν. Που σημαίνει ότι θα στερήσει από εμένα κάτι άλλο που θα μου έδιναν οι γονείς μου. Δηλαδή, πρέπει να μπουν τα παιδιά σε μια τέτοια λογική αυτοπροστασίας.

Νεογράφημα: Ως νέοι ονειρευόμαστε μια πιο «πράσινη» Θεσσαλονίκη. Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος για να αυξηθούν οι πηγές πρασίνου στην πόλη μας; Μελετάτε την προοπτική να απομακρυνθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) από τη θέση της και ο χώρος να μετατραπεί σε πάρκο; 

Δρόσος Τσαβλής: Όχι, έχει κλείσει αυτή η υπόθεση με τη Δ.Ε.Θ. Δεν θα μετακινηθεί εκτός πόλης. Υπάρχουν παραδείγματα εκθέσεων στο εξωτερικό, όπως στη Ρώμη που μετακινήθηκε η έκθεση και πήγε έξω προς το αεροδρόμιο και ερήμωσε. Δεν πατούσε ψύχη. Γίνονταν εκθέσεις και δεν υπήρχε κόσμος, γιατί ήταν πολύ μακριά από την πόλη. Εμείς δεν έχουμε μέσα για να μετακινηθεί ο κόσμος, ούτε προαστιακό ούτε μετρό, για να πάει στη Σίνδο, που είχε ακουστεί ότι θα πάει η Δ.Ε.Θ. Οπότε αποφασίστηκε από την HELEXPO A.Ε. και τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραμείνει μέσα στην πόλη. Αυτό που θα γίνει, όμως, και το οποίο αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 είναι μια πολύ δυνατή ανάπλαση της Δ.Ε.Θ. Θα φύγει το Βελλίδειο, θα κλείσει από εκεί που είναι. Θα μείνουνε μόνο οι υπόγειες θέσεις πάρκινγκ, γιατί είναι καλά κατασκευασμένες και θα τις διατηρήσουμε. Θα πάει λίγο πιο μέσα στην Έκθεση με άλλες 2.000 θέσεις υπόγειου πάρκινγκ. Έτσι, ενώ τώρα μόνο το 2% όλης της Έκθεσης καλύπτεται από πράσινο, θα φτάσει γύρω στο 25%. Θα γίνει ένα πάρκο πόλης, με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, και μελετάται να γίνει και ένα μικρό ξενοδοχείο από τη μεριά της Αγγελάκη που ανήκει στον Δήμο, αλλά ακόμα είναι στα σκαριά. Αλλά, εκτός από την Έκθεση, που είναι τώρα ένας χώρος τσιμέντου αλλά σύντομα θα γεμίσει με πράσινο, θα γίνουν δενδροφυτεύσεις και στην παραλία. Παράλληλα προσπαθούμε να πρασινίσουν και οι γειτονιές και οι δημοτικές κοινότητες, όπου υπάρχει κάποια πλατειούλα ή κάποιο πάρκο.

Νεογράφημα: Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορική παράδοση που πιστοποιείται από το πλήθος των μνημείων της (ελληνιστικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά κ.ά.). Πώς θα μπορούσε να προβληθεί ο ιστορικός της πλούτος και να γίνει η πόλη μας πόλος έλξης περισσότερων τουριστών;

Δρόσος Τσαβλής: Η Θεσσαλονίκη έχει τέσσερεις ιστορίες: την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική. Ο Δήμος, από την πλευρά του, συντηρεί τα μνημεία αυτών των εποχών, τα φωταγωγεί και τα προβάλλει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, εκτός από αυτά που έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων για την προβολή της πόλης σε έντυπα, ντοκιμαντέρ κ.α. Όμως, μια πόλη δεν γίνεται πόλος έλξης τουριστών μόνο από τα μνημεία της. Φυσικά είναι πολύ βασικό για μια πόλη να προσφέρει στον τουρίστα συγκοινωνίες. Φαντάσου να πήγαινες στο Λονδίνο και να μην είχες μετρό ή λεωφορείο, όπως είμαστε τώρα εμείς. Τι να έρθει να κάνει ο τουρίστας; Έχω αναλογιστεί πάρα πολλές φορές στη ζωή μου πως, αν ήμουν Πολωνός και πήγαινα για τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη διακοπές, φεύγοντας θα ήθελα να επισκεφτώ ξανά στην πόλη; Στο Παρίσι, στη Ρώμη, στα Χάνια, λες «θέλω να ξαναπάω σε αυτές τις πόλεις». Στη Θεσσαλονίκη όποιος ξένος έρχεται, λέει «θέλω να γυρίσω»; Εκεί πρέπει να μπούμε στο μυαλό του. Τι θέλει να δει ο ξένος, εκτός από τα ωραία σουτζουκάκια και τα γεύματά μας; Πρέπει να τον μορφώσουμε για τη Μακεδονία μας και να του παρέχουμε, εκτός από ξενοδοχειακές υποδομές, εύκολες μετακινήσεις και άλλα πολλά.

Νεογράφημα: Ποια είναι η γνώμη σας για την χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης; Νομίζετε ότι μπορεί να ελαφρυνθεί το κέντρο από την παρουσία του και να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα του πάρκινγκ;

Δρόσος Τσαβλής: Ακόμα και αν πίστευα πως δεν πρέπει να κατεβαίνω στην πόλη με αυτοκίνητο, θα έπρεπε να βρω έναν άλλο τρόπο για να κατεβαίνω. Πρέπει να έχω μέσα μεταφοράς, καλό δίκτυο λεωφορείων, τραμ, μετρό. Τότε δεν θα υπάρχει λόγος να πάρω το αυτοκίνητο στην πόλη. Αν, όμως, η πόλη δεν μου παρέχει αυτή τη δυνατότητα, τότε πρέπει να το πάρω. Έτσι γιγαντώνεται και το πρόβλημα του πάρκινγκ. Φυσικά είμαι υπέρ της μετακίνησης στο κέντρο χωρίς αυτοκίνητο, αλλά απλά αυτό δεν γίνεται. Για παράδειγμα, πώς θα πας από την Τούμπα στο λιμάνι που δουλεύεις, όταν το λεωφορείο περνάει κάθε 45-50 λεπτά;

Νεογράφημα: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν;

Δρόσος Τσαβλής: Τρία κύρια προβλήματα έχουμε στο μυαλό μας και βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Το ένα είναι η καθαριότητα και νομίζω πως αν το λύσουμε, τότε ο κόσμος δεν θα ασχολείται με κανένα άλλο ζήτημα στην πόλη. Είναι αυτό που καίει τον πολίτη της Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο είναι οι συγκοινωνίες που είναι βασανιστικές και μαρτυρικές για κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το τρίτο είναι η ασφάλεια. Αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε. Υπάρχει προγραμματισμός για πάρα πολλά τεχνικά έργα. Υπάρχουν σχέδια για ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας με υπόγειο πάρκινγκ. Έγιναν μελέτες για το αν υπάρχει νερό ή αρχαία στο υπέδαφος. Μέχρι να γίνουν τα έργα, το πάρκινγκ της επιφάνειας θα συνεχίσει να λειτουργεί και όταν ολοκληρωθεί το υπόγειο πάρκινγκ, τότε θα γίνει το μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα αλλάξει το δάπεδο και θα μπει περισσότερο πράσινο, επειδή τώρα είναι απλά τσιμέντο. Θα αλλάξει και η Πλατεία Δικαστηρίων. Τέλος, το Υπουργείο έδωσε δεκατρία εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση των στάβλων στο Παπάφειο. Θα γίνει ένας μεγάλος πολυχώρος με καταστήματα, παιδικές χαρές, ένα μικρό ξενοδοχείο και ίσως κάποιους οίκους ευγηρίας.

Νεογράφημα: Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας;

Δρόσος Τσαβλής: Αρχικά, εκτός από τις στειρώσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Τμήμα της Σχολής Α.Π.Θ. στα αδέσποτα ζώα, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους, θα φτιάξουμε και αποτεφρωτήριο για να μην είναι διάσπαρτα σκορπισμένα τα νεκρά ζώα στους δρόμους. Τέλος, δρομολογείται μια συμφωνία με κάποιες εταιρίες για τη σίτιση των αδέσποτων.

Νεογράφημα: Πώς φαντάζεστε την πόλη μας μετά από μια δεκαετία; Τι όνειρα έχετε εσείς για τη Θεσσαλονίκη;

Δρόσος Τσαβλής: Τη φαντάζομαι προπάντων μια καθαρή πόλη, η οποία με το πέρασμα των γενεών θα διατηρείται περιποιημένη, όχι μόνο από τον Δήμο αλλά και από τους πολίτες. Εκτός, όμως, από καθαρή την ονειρεύομαι ως μια έξυπνη πόλη (smart city), όπου οι πολίτες θα μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να εκτυπώνουν οποιοδήποτε έγγραφο, χωρίς να αναμένουν τη σειρά τους στις δημοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, να είναι μια πόλη ασφαλής και θελκτική προς τους ξένους και τους Έλληνες τουρίστες.

Νεογράφημα: Ποια είναι τα σχέδια του Δήμου για την αξιοποίηση ιδεών ή και των προτάσεων που θα προέρχονται από τους νέους;

Δρόσος Τσαβλής: Ο τωρινός Δήμαρχος, όντας νέος και με πολλές ιδέες, είναι ανοιχτός σε προτάσεις για τα δημοτικά ζητήματα που προέρχονται από τους νέους. Ήδη υπάρχουν πολλές συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, μέσω των οποίων η νεολαία θα μαθαίνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νεογράφημα: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δρόσος Τσαβλής: Και εγώ σας ευχαριστώ.