Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα στου «Μικρού Βορρά» τις θεατρικές θάλασσες
Δεκ 21 2019

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης, μετέβησαν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», για να παρακολουθήσουν την παράσταση της «Οδύσσειας» από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς», στην ευφυή σκηνοθεσία του Τάσου Ράντζου και το καλαίσθητο σκηνικό της Μαρίας Καβαλιώτη. Στην παράσταση πρωταγωνιστούσε η παλιά μας μαθήτρια Αριέτα Οκαλίδου, που «με ανυπομονησία και ιδιαίτερη αγωνία», όπως μας εξομολογήθηκε, περίμενε το αγαπημένο της Σχολείο, για να του παρουσιάσει το έπος που εκεί διδάχτηκε.

Η παράσταση διήρκεσε δύο ώρες και καθήλωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας με τη ζωντάνια, τη χάρη, τη δροσιά, τον λυρισμό και το χιούμορ της. Τέσσερις νέοι ηθοποιοί, πραγματικά δημιουργούσαν στο θεατρικό προσκήνιο τις σκηνές της «Οδύσσειας», με συναρπαστική πρωτοτυπία, ατελείωτη κίνηση και ενέργεια, αλλά και στιγμές βαθιάς και ειλικρινούς συγκίνησης, όπως στην αναγνώριση του Οδυσσέα με την Πηνελόπη. Να τονιστεί η ιδιαίτερα προσεχτική φιλολογική επιμέλεια του κειμένου από την Αναστασία Καφαλά, που διατήρησε την αφηγηματική τεχνική της ομηρικής Οδύσσειας, αρχίζοντας in medias res, τόνισε τα τυπικά επίθετα και τις ομηρικές παρομοιώσεις και επέλεξε να χρησιμοποιήσει καίριες εκφράσεις από τη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη (αποφεύγοντας μ’αυτόν τον τρόπο τη μετατροπή της παράστασης σε «παιδική»).

Αμέσως μετά την παράσταση οι ηθοποιοί κάλεσαν στη σκηνή τέσσερις ομάδες μαθητών και μαθητριών, δούλεψαν μαζί τους σε αυτοσχέδιο θεατρικό εργαστήρι και παρουσίασαν με παντομίμα σκηνές της Οδύσσειας, καλώντας τους άλλους μαθητές να αντιληφθούν για ποια σκηνή πρόκειται. Το θεατρικό αυτό παιχνίδι ανέβασε ακόμη περισσότερο τον ενθουσιασμό της συμμετοχής στους μαθητές αλλά και στους καθηγητές του Σχολείου μας που ανυπομονούν να παρακολουθήσουν και την «Ελένη» του Ευριπίδη, στις 14 Φεβρουαρίου από τη χαρισματική ομάδα του «Μικρού Βορρά».