«Μια καρέκλα και για εσένα»: Έκθεση με 28 πρωτότυπα καθίσματα, σχεδιασμένα από μαθητές, σε κλίμακα 1:10
Νοέ 30 2021

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της καθηγήτριάς τους Αθηνάς Φουστέρη, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια σειρά από καθίσματα σε κλίμακα, με τα οποία οργανώθηκε μια έκθεση στην είσοδο του Σχολείου.

Η παρατήρηση της στάσης του ανθρώπινου σώματος, αξιοποιώντας φιγούρες σε κλίμακα 1:10, και η συζήτηση που ακολούθησε στο εργαστήριο Τεχνολογίας του Σχολείου μας, αποτέλεσε το έναυσμα για τον σχεδιασμό των καθισμάτων. Οι ομάδες, κρατώντας πάντα τον δημιουργικό περιορισμό της τήρησης της αναλογίας των σχεδίων και των κατασκευών τους με το ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποίησαν διάφορα υλικά (φελλό, ξύλο balsa, υφάσματα, μακαρόνια, φυσικά υλικά) και υλοποίησαν με τον δικό τους -μοναδικό- τρόπο τις ιδέες τους.

Τα εικοσιοχτώ [28] ομαδικά έργα που συμμετέχουν στην έκθεση, περιλαμβάνουν καθίσματα για ένα ή περισσότερα άτομα, με αναφορές στο παρελθόν ή και στο μέλλον, με διάθεση ρομαντική ή χιουμοριστική. Παρατηρώντας την έκθεση στο σύνολό της, αντιλαμβανόμαστε πώς ένα σχεδιασμένο αντικείμενο, που κυριαρχεί στη σχολική καθημερινότητα των παιδιών, στα μάτια τους, μπορεί να γίνει επιδεκτικό πολλαπλών ερμηνειών, δίνοντας έτσι μορφή στα όνειρα, στις σκέψεις, στις ελπίδες και στους προβληματισμούς τους.

Ανάμεσα στις εικοσιοχτώ καρέκλες, ένα είναι σίγουρο: ότι θα υπάρχει «μια καρέκλα και για εσένα»! Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να την αναζητήσετε στην αφίσα, στο βίντεο και στην έκθεση στον χώρο του Σχολείου.

Την έκθεση επιμελήθηκαν οι: Τάμπου Ελίνα, Ταρασίδης Θάνος, Τζίμας Γιάννης, Τζιτζή Βασιλική, Τοκμακίδης Σταύρος, Τούλιος Γιάννης, Τουτζιάρη Πασχαλία Τσίντογλου Αλεξάνδρα, Τσιρά Βάλια, Φλώρου Σίλια, Φραγκίδης Αλέξανδρος, Χαρίσκου Ιωάννα, Χαντζόγλου Τάσος.

Το μοντάζ του βίντεο ανέλαβαν οι: Καλτσίκης Θωμάς, Κατσάνης Στέλιος, Κελεκτσόγλου Αντώνης, Κουλτούκης Νικόλαος, Ρηγόπουλος Βασίλης, Σεβιντικίδη Μαριάννα, Σερεμέτα Στέλλα. Τα έργα φωτογραφήθηκαν από τις ομάδες που τα δημιούργησαν και οι ίδιες φωτογραφίες συνθέτουν την αφίσα της έκθεσης, της οποίας τη γραφιστική επιμέλεια είχε η καθηγήτρια Τεχνολογίας Αθηνά Φουστέρη.