Καθώς ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ σχολείου, σπουδών και εργασίας, το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει την «Ημέρα Σταδιοδρομίας» για τους μαθητές της Γ΄ τάξης. Καταξιωμένοι άνθρωποι με επιτυχημένη επαγγελματική και κοινωνική πορεία θα μιλήσουν στους μαθητές για τις σπουδές, για τις επαγγελματικές διεξόδους, την πορεία της προσωπικής και επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, τους σκοπούς, τα κίνητρα και τους τρόπους επίτευξής τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις επιτυχίες ή και τις αποτυχίες που βίωσαν στη διαδρομή τους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καριέρας τους. Με την πρωτοβουλία αυτή, γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν τα παιδιά για διάφορα επαγγέλματα, ώστε να είναι σε θέση στο εγγύς μέλλον να προετοιμάσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις με τρόπο υπεύθυνο, οργανωμένο και συστηματικό.
Η «Ημέρα Σταδιοδρομίας» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια της 2ης και 3ης διδακτικής ώρας (09:00–10:35). Στο πρώτο μέρος της [09:00–09:40], οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας εκεί που σχεδιάζεται το αύριο από τον κύριο Γιάννη Γιακουμή, απόφοιτο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης, πτυχιούχο του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές (master και διδακτορικό) στο Πανεπιστήμιο του Stanford της Καλιφόρνια και υπότροφο του ιδρύματος Fulbright. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης [09:55–10:35], οι μαθητές, αφού μετακινηθούν σε οχτώ [8] αίθουσες διδασκαλίας στο κτήριο του Γυμνασίου, θα γνωρίσουν, με βάση τη δήλωση ενδιαφέροντός τους, ομιλητές (γονείς μαθητών μας στην πλειονότητά τους) με διακεκριμένη επιστημονική και επαγγελματική δράση και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τις σπουδές, τη φύση του επαγγέλματος και τις δεξιότητες που απαιτούνται, καθώς και για τις προοπτικές στην αγορά εργασίας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Γιάννης Γιακουμής, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Selfie Networks
O Γιάννης Γιακουμής ζει και εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο (Silicon Valley) της Καλιφόρνια. Είναι απόφοιτος του Αρσακείου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (master και διδακτορικό) στο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια, και υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στη Gοοgle, τη Philips, και τη Juniper Networks, ενώ το 2017 συνίδρυσε τη Selfie Networks, μια εταιρεία (start-up) που αναπτύσσει τεχνολογία για να βελτιώσει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα (privacy) στο διαδίκτυο.
Έχει συμμετάσχει σε (επιτυχημένες και αποτυχημένες) πρωτοβουλίες που φέρνουν πιο κοντά την Ελλάδα και την Αμερική σε θέματα τεχνολογίας, όπως το Educational Trip, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι που έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από διακόσιους ‘Έλληνες φοιτητές να επισκεφτούν τα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής για μία εβδομάδα, ώστε να εξερευνήσουν και να βιώσουν μία διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία σπουδών.
Για τον.. δεκαπεντάχρονο εαυτό του, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της μέχρι στιγμής “καριέρας” του θα ήταν το ότι του επιτρέπει να ταξιδεύει, να παρακολουθεί αγώνες NBA και συναυλίες από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες, καθώς και το ότι έκανε φίλους από πολλές διαφορετικές χώρες. Για τη γυναίκα του και τη μητέρα του, έχει γίνει σαράντα χρονών και.. ακόμα δεν έχει βρει μια “κανονική” δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Ανθή Μπάλιου, Δημοσιογράφος
Η Ανθή Μπάλιου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας. Ταυτόχρονα, εργάζεται ως Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης (ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» (ΕΑΠ). Διδάσκει το μάθημα του «Ειδησεογραφικού γραμματισμού» στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα στα πεδία της διασταύρωσης ειδήσεων, παραπληροφόρησης, γραμματισμού στα Μέσα Ενημέρωσης (Media Literacy) και τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, είναι μέλος του Digital Communication Network Global και απασχολείται σε προγράμματα ως ερευνήτρια (Influencers Hub Ukraine) και ως εισηγήτρια (Trainer) σε Workshop Series (DCN Digital and Media Literacy for NGOs Training Program, Active Citizenship Workshop Series). Τέλος, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και διάφορα ειδησεογραφικά ιστολόγια (blogs) και ιστοσελίδες.
ΙΑΤΡΙΚΗ: Δημήτριος Καραπιπέρης, Γενικός Αρχίατρος, Διευθυντής Τμήματος Λοιμώξεων και Βιοπροστασίας του 424 ΓΣΝΕ
Ο Δημήτριος Καραπιπέρης γεννήθηκε στη Νέα Καρβάλη Καβάλας το 1972. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων το 1989 και αποφοίτησε το1995 από το Ιατρικό τμήμα του ΑΠΘ και τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, με βαθμό «Λίαν Καλώς». Υπηρέτησε ως ιατρός μονάδος στη Σαμοθράκη και την ΤΔ289ΤΠ (1996-1998), ως Διευθυντής Παθολογικής στο 496 ΓΣΝ Διδυμοτείχου (2004-2005), ως επιτελής στη ΧΧΤΘΜ στην Καβάλα (2005-2006) και ως Επιμελητής Παθολογικής και Ογκολογικής κλινικής 424ΓΣΝΕ (2006-2009). Ειδικεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία στην Παθολογική Κλινική του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως και στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (1998-2003), λαμβάνοντας τον τίτλο ειδικότητας Παθολογίας κατόπιν επιτυχών εξετάσεων. Εξειδικεύτηκε επί δύο έτη 2009-2011 στο τμήμα Λοιμώξεων της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, λαμβάνοντας τον τίτλο εξειδίκευσης στη Λοιμωξιολογία κατόπιν επιτυχών εξετάσεων. Από το 2011 έως και σήμερα είναι Διευθυντής στο τμήμα Λοιμώξεων του 424 ΓΣΝΕ.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λοιμώξεων και Κλινικής Μικροβιολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, της Ελληνικής Μυκητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αντιμετώπισης του ΑIDS και άλλων επιστημονικών Εταιρειών. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, μεταξύ αυτών και στο 22ο τεύχος του περιοδικού μας «Νεογράφημα», όπου φιλοξενήθηκε συνέντευξή του για την πανδημία. Είναι έγγαμος και έχει τέσσερα παιδιά.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ: Αγγελική Κουρμουλάκη, Εικαστικός – Παιδαγωγός
Η Αγγελική Κουρμουλάκη είναι ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ασχολείται με την τέχνη περισσότερα από 30 χρόνια. Έκανε πολυετείς ιδιωτικές σπουδές στα εικαστικά, με κυριότερη τη μαθητεία στο εργαστήρι του ζωγράφου-αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Παλιάν, στα αντικείμενα της ζωγραφικής, της βυζαντινής τέχνης, της θεατρικής-καλλιτεχνικής μάσκας και της σκηνογραφίας. Επιπλέον μαθήτευσε στο θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, ενώ παρακολούθησε συστηματικά βιωματικά εργαστήρια δραματοθεραπείας, ψυχοδράματος και ομάδων αυτογνωσίας.
Έχει αναπτύξει ευρεία δραστηριότητα στο θέατρο, υλοποιώντας περισσότερες από 50 σκηνογραφικές προτάσεις σε παραστάσεις επαγγελματικού και ερασιτεχνικού θεάτρου, σχολικές εκδηλώσεις, εορταστικές τελετές, τηλεοπτικές εκπομπές. Επιπρόσθετα, ασχολήθηκε με τη συντήρηση επιτοίχιων έργων τέχνης και διακόσμησης σε ιστορικά κτίρια της πόλης της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως επιμορφώτρια, εκπονώντας εγκύκλια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες στο ευρύ φάσμα των εικαστικών (ζωγραφική, μάσκα, κούκλα, κατασκευές, σκηνογραφία, διακοσμητικά αντικείμενα, ιστορία της τέχνης, μουσειακή αγωγή) σε συνεργασία με Πολιτιστικά Κέντρα, Δημοτικά Σχολεία και κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα, διετέλεσε προϊσταμένη Εικαστικών Σπουδών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης. Επί σειρά ετών υπήρξε δραστήριο μέλος των θεατρικών ομάδων «Θεατρικό Εργοτάξιο» και «Theatraction» και της εικαστικής ομάδας «Πολυεργαστήρι», ενώ συμπράττει με τη συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών «ARC – Art Revisited Collective». Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Έχει συγγράψει και εικονογραφήσει τα ποιητικά παραμύθια «Ονειροτρόπια» (εκδόσεις iwrite) και «Ονειροτρόπια 2 – Γραμμή Βαθιά Καμπύλη» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν). Εικονογράφησε το παιδικό βιβλίο «Μερλίνα, μια φαντασμένη ποντικίνα» (εκδόσεις iwrite) και συμμετείχε με ποιήματα στην ποιητική συλλογή-λεύκωμα «Love is loss» (εκδόσεις Σαιξπηρικόν). Έχει παρουσιάσει το έργο της σε συνολικά 21 ομαδικές και 12 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ψηφιακής τέχνης και μάσκας, ενώ ανέλαβε τη διοργάνωση και επιμέλεια 30 μαθητικών εκθέσεων ζωγραφικής, μάσκας, κατασκευών. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και ναούς.
ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Δέσποινα Ασπραγκάθου, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων
Η Δέσποινα Ασπράγκαθου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης το 1993. Κατόπιν Πανελληνίων Εξετάσεων, φοίτησε στο τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ (1993-1997). Κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 1998 έως το 2000, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κάτοχος Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Εμπορικό Δίκαιο. Από το 2001 έως 2002, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law). Στη συνέχεια, από το 2002 έως το 2006, εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο) και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD in Law).
Από τον Ιούλιο του 1999 έως το 2011, άσκησε τη δικηγορία, εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως, από το 2006 έως και το 2007, ήταν έμμισθη Επιστημονική Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Southampton (Ηνωμένο Βασίλειο). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, ήταν διδάσκουσα στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (πρώην Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επίσης, από το 2009 έως το 2011, ήταν εκπαιδεύτρια στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατόπιν εξετάσεων, το 2012 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης). Από το 2013 έως 2014, ήταν Πάρεδρος Διοικητικών Δικαστηρίων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κορίνθου. Από το 2014 είναι Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων, υπηρετώντας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου (2014-2016), στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας (2016-2020) και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (2020-έως σήμερα). Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών που φοιτούν στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Κωνσταντίνος Βλάχος, Οικονομολόγος
Ο Κωνσταντίνος Βλάχος είναι οικονομολόγος και στέλεχος επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού MBA από το ALBA Business School και έχει ολοκληρώσει σειρά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε θέματα management, ηγεσίας, επενδύσεων στο Harvard Business Publishing, ALBA, CITIGROUP.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1991 στην αμερικανική πολυεθνική τράπεζα CITIBANK NA, όπου εργάσθηκε για 9 έτη σε θέσεις ευθύνης. Το 2000, όταν μεταπήδησε στην τράπεζα EUROBANK, εργάσθηκε ως Διευθυντής τραπεζικών καταστημάτων έως το 2005, Περιφερειακός Διευθυντής έως το 2014, επικεφαλής χρηματοδοτήσεων Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα έως το 2016 και επικεφαλής Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Βόρειας Ελλάδας έως το 2020.
Το 2020 υπήρξε μετακίνηση, λόγω εξαγοράς στον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο DOVALUE, ο οποίος εξειδικεύεται στη διαχείριση προβληματικών δανείων, στον οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα ως Επικεφαλής Βόρειας Ελλάδας (Chief N. Greece Officer).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Αντώνης Κάνουρας, Μηχανικός Ρομποτικής
Ο Αντώνης Κάνουρας, απόφοιτος του Αρσακείου Θεσσαλονίκης το 1995, ακολούθησε σπουδές στο αντικείμενο της Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κυβερνητική (Cybernetics) στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Μεγάλη Βρετανία. Τo 2000 βραβεύθηκε από το Ινστιτούτο Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου για την καλύτερη ερευνητική εργασία στη Ρομποτική. Συνέχισε ως ερευνητής Ρομποτικής στη Μεγάλη Βρετανία, στο ερευνητικό κέντρο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, όπου η έρευνά του στην αναγνώριση και διαλογή ανακυκλώσιμων γυάλινων μπουκαλιών κατοχυρώθηκε ως ευρεσιτεχνία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, ως ιδρυτής της εταιρείας Robotixlab, πρωτοστατεί πανελλαδικά στο αντικείμενο της εκπαίδευσης μέσω της Ρομποτικής, του προγραμματισμού, των ηλεκτρονικών και της ψηφιακής κατασκευής (3D design – 3D printing) από το 2008. Εργαστήρια της Robotixlab έχουν φιλοξενηθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, στη Σόφια, στη Βαρκελώνη, στο Λονδίνο και στο Ώστιν του Τέξας. Το 2022, μετά από 3 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, σχεδιάζει και παράγει μαζικά το προϊόν προς πώληση Theta Robot, ένα ρομπότ εκπαιδευτικής χρήσης για παιδιά.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Γεωργία Λεοντάρη, Πολιτικός Μηχανικός
Η Γεωργία Λεοντάρη είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής AΠΘ, με ειδίκευση στον Τομέα Συγκοινωνιών και Οργάνωσης (1989-1995). Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στη Διασφάλιση Ποιότητας (2003- 2006). Είναι μέλος του τεχνικού γραφείου ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ στα Ιωάννινα από τον Ιούνιο του 1995 και μέλος του ΤΕΕ. Ασχολείται με την έκδοση οικοδομικών αδειών, την εκπόνηση μελετών σε ιδιωτικά έργα (οικοδομές, πτηνοτροφεία, βιομηχανικά κτίρια κ.ά.), καθώς και την επίβλεψη των έργων αυτών. Είναι εργολήπτης έργων του δημοσίου (οδοποιία, οικοδομικά, υδραυλικά, λιμενικά, βιομηχανικά κ.ά.). Καταρτίζει Συστήματα Ποιότητας σε εταιρείες των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Γραφείο Συμβούλου Ποιότητας της Θεσσαλονίκης.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Δέσποινα Ιακώβου, Σχολική-Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Εκπαιδευτικός
Η Δέσποινα Ιακώβου είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων (Βachelor) στην Παιδοψυχολογία από το Incarnate Word College του Τέξας (1988) και (Master) στη Συμβουλευτική-Σχολική Ψυχολογία από το Boston College της Μασαχουσέτης (1990). Στην Ελλάδα συνέχισε την ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία, παίρνοντας το Πτυχίο Ψυχολογίας από τον τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και τα πτυχία της Παιδαγωγικής Σχολής (2005) και του Διδασκαλείου στην Ειδική Αγωγή (2010) του ΑΠΘ.
Από το 1992 έως το 1998 εργάστηκε ως ερευνήτρια και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήρι Δυσλεξίας και Οφθαλμοκίνησης του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από το 1997 έως το 2000 ως επιστημονική συνεργάτης στο Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιού και Εφήβου του Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Από το 1995 εργάζεται ως Σχολική και Συμβουλευτική Ψυχολόγος και είναι υπεύθυνη της Ψυχολογικής-Συμβουλευτικής Υπηρεσίας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης από το 2002 έως και σήμερα.