Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ και Μεσθενέας: Οι δημοσιογραφικές φωνές του Μεσολογγίου τώρα και στα Γερμανικά
Μαΐ 30 2021

Tα τμήματα Γερμανικών της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στους Φιλέλληνες που θυσίασαν τη ζωή τους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μελέτησαν τη ζωή και τη δράση δυο σπουδαίων ανδρών που εγκατέλειψαν την ευμάρεια της ταξικής τους προέλευσης και, ακολουθώντας την καρδιά τους, έφθασαν στο Μεσολόγγι για να υπερασπιστούν μια Ιδέα, ένα Ιδανικό, ένα Αξίωμα: αυτό της Ελευθερίας.

Ο λόγος για τον σπουδαίο Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ, που σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του κατά την έξοδο του Μεσολογγίου στις 11 Απριλίου του 1826. Υπηρέτησε τον αγώνα της απελευθέρωσης, εκδίδοντας την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» στο Μεσολόγγι, με τη βοήθεια του έμπειρου τυπογράφου Δημήτριου Μεσθενέα από τη Θεσσαλονίκη. Με την πένα του διέδωσε το μήνυμα της Επανάστασης ακόμα κι έξω από τα ελληνικά σύνορα, περιγράφοντας ως ανταποκριτής την εξαθλίωση των πολιορκημένων πριν την ηρωική έξοδο. Στο ίδιο πιεστήριο τυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Μεσθενέα ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Το πρωί της 11ης Απριλίου άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενοι ηρωικά.

Αρχικά οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ΄2 Βασιλική Λίταινα, Σταύρος Μπακάλογλου, Ειρήνη Παπαγιάννη και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος σε ρόλο δημοσιογράφων και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους, Θένιας Κωνσταντινίδου, γύρισαν πίσω στον χρόνο, εμπνεύστηκαν και συνέταξαν συνέντευξη που παραχώρησαν οι τότε εκδότες των «Ελληνικών Χρονικών», Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ και  Δημήτριος Μεσθενέας, πριν την πτώση της πόλης. Σε αυτήν εξομολογούνται τα βαθύτερα κίνητρα των πράξεών τους και το φλογερό πάθος τους για την ελευθερία. Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο 227ο φύλλο της θρυλικής εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», που εκδόθηκε από μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στην επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).

Στη συνέχεια το κείμενο μετέφρασαν και επιμελήθηκαν στα Γερμανικά οι μαθητές Αντώνης Ατζέμης (Γ΄1), Φανή Ζιώγα (Γ΄1), Βασιλική Σχοινά (Γ΄3) και Νεφέλη Πραλακίδη (Γ΄3). Τους μαθητές καθοδήγησαν οι καθηγήτριες των Γερμανικών Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Μιχαέλα Αποσιάδου και Θένια Κωνσταντινίδου.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη, τώρα και στα Γερμανικά, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο: